Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановка на праисторическо селище забавлява туристите

БНР Новини
9
Снимка: исторически комплекс „Неолитно селище”

В края на лятото в село Неофит Рилски, разположено край магистралата, свързваща София със Северното ни Черноморие, отвори врати необичаен парк, който бързо се превърна в най-посещаваната атракция в околностите. Става дума за възстановка на неолитно и халколитно селище, пресъздаваща живота на нашите предци, населявали земите ни още от зората на човечеството.

Екип от български историци, реставратори и художници успя да създаде копие на праисторическо селище, което възкресява една далечна и все още малко позната епоха. Новопостроеното селище обаче е само част от мащабен частен проект, чиято амбиция е да запознае туристите с хилядолетната ни история – от праисторията до падането на България под Османско иго през XIV век. В него се предвижда още пресъздаване на халколитния град край солниците на Провадия, възстановки на тракийски дворци, на средновековни крепости и пр. Първият етап на проекта е вече факт. Съдейки по нестихващата върволица от туристи, които пристигат в село Неофит Рилски, за да се потопят в далечното ни минало, стартът е обещаващ. „Хубавото при нас е, че нещата са представени нагледно, така че посетителят няма нужда да си ги представя, той ги вижда!” – обяснява Ивелин Михайлов – изпълнителен директор на проекта „Исторически парк”.

А какво виждат туристите, когато прекрачат прага на селището?

„Има възстановка на къща от неолита, пресъздаваща бита на древните през VI-IV хил. пр. Хр. Вътре са представени сечивата, съдовете, леглата им, кожите, с които са шиели дрехите си. Туристите разглеждат копие на праисторически стан, запознават се с начина, по който предците ни са мерили житото. Изложени са ловните им инструменти, включително има и грънчарска работилница. Изградили сме и копие на наколна къща от халколита, в която са представени характерни предмети от бита. Известно е, че през халколита по нашите земи се е зародила първата цивилизация на Стария континент. От тази епоха датира и съкровището от Варненския некропол, което е най-старото обработено злато в света. Било е открито в гроб на жрец, затова създадохме макет на съкровището, както и восъчна фигура на древен жрец, когото окичихме с тези изящни накити, така както ги е носел приживе. Интересен е и т.нар. Тракийски музей. В него има копия на някои от най-емблематичните тракийски съкровища по нашите земи. Изложени са също имитации на тракийски мечове и бойни доспехи, на женски облекла от тази епоха. Представили сме и макет на Александровската гробница (от IV в. пр.н.е.), защото искаме посетителите да придобият представа за тракийската култура. Пред музея е издигната висока бронзова фигура на легендарния тракийски владетел Телеф, царувал по време на Троянската война. Предстои изграждането и на тракийска резиденция. В нея туристите ще могат да прекарат един незабравим уикенд. Ще има и възстановки на тракийски пирове, тъй като в Античността предците ни се славели като най-добрите винопроизводители”.

И още – туристите ще могат да си изсекат тракийска монета, да се опитат да смелят брашно от лимец по стари технологии, да стрелят с лък и да се снимат със средновековни военни доспехи.

Снимки: исторически комплекс „Неолитно селище”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50