Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фронтекс и България засилват взаимодействието си

Фабрис Леджери и Румяна Бъчварова
Снимка: mvr.bg

България бе посетена от новия изпълнителен директор на Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки (FRONTEX) – Фабрис Леджери. Визитата бе една от първите, които новият ръководител на агенцията прави в държава членка на ЕС, и стана в навечерието на подписването на споразумение за Тристранен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция. Вниманието на Фабрис Леджери към България се дължи вероятно и на това, че тя подпомага ФРОНТЕКС в провеждането на специализирани операции и през 2015 г. ще подкрепи с експерти операции на агенцията в други държави от ЕС. В проведените разговори гостът увери, че от своя страна ФРОНТЕКС е готова да подкрепи България срещу евентуално засилване на миграционния натиск откъм Черно море. Такава опасност наскоро отчете Румъния, а самата ФРОНТЕКС регистрира изместване на трафика на нелегални имигранти към източното Средиземноморие и разглежда възможността да изпрати своя мисия, наречена ПОСЕЙДОН, за наблюдение на сухопътните и морските граници България – Турция, Гърция – Турция, Румъния – Турция. Преди визитата си в София Фабрис Лежери бе поел ангажимент да отговори официално как агенция Фронтекс оценява ситуацията с миграционния натиск в България; какви проекти може да реализира за укрепване на сигурността на външната за ЕС българо-турска граница; предвижда ли при евентуално усложняване на обстановката през лятото на 2015 г. да осигури европейски екипи за бърза намеса в охраната на българо-турската морска и сухоземна граница; и обсъжда ли предоставяне на техническа помощ на България за укрепване на сигурността по границата ѝ с Турция? Все въпроси с повишен интерес за България. Разговорите на новия шеф на агенцията в София със сигурност ще спомогнат скоро да бъдат получени конкретни отговори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00