Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фронтекс и България засилват взаимодействието си

Фабрис Леджери и Румяна Бъчварова
Снимка: mvr.bg

България бе посетена от новия изпълнителен директор на Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки (FRONTEX) – Фабрис Леджери. Визитата бе една от първите, които новият ръководител на агенцията прави в държава членка на ЕС, и стана в навечерието на подписването на споразумение за Тристранен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция. Вниманието на Фабрис Леджери към България се дължи вероятно и на това, че тя подпомага ФРОНТЕКС в провеждането на специализирани операции и през 2015 г. ще подкрепи с експерти операции на агенцията в други държави от ЕС. В проведените разговори гостът увери, че от своя страна ФРОНТЕКС е готова да подкрепи България срещу евентуално засилване на миграционния натиск откъм Черно море. Такава опасност наскоро отчете Румъния, а самата ФРОНТЕКС регистрира изместване на трафика на нелегални имигранти към източното Средиземноморие и разглежда възможността да изпрати своя мисия, наречена ПОСЕЙДОН, за наблюдение на сухопътните и морските граници България – Турция, Гърция – Турция, Румъния – Турция. Преди визитата си в София Фабрис Лежери бе поел ангажимент да отговори официално как агенция Фронтекс оценява ситуацията с миграционния натиск в България; какви проекти може да реализира за укрепване на сигурността на външната за ЕС българо-турска граница; предвижда ли при евентуално усложняване на обстановката през лятото на 2015 г. да осигури европейски екипи за бърза намеса в охраната на българо-турската морска и сухоземна граница; и обсъжда ли предоставяне на техническа помощ на България за укрепване на сигурността по границата ѝ с Турция? Все въпроси с повишен интерес за България. Разговорите на новия шеф на агенцията в София със сигурност ще спомогнат скоро да бъдат получени конкретни отговори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05