Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фронтекс и България засилват взаимодействието си

Фабрис Леджери и Румяна Бъчварова
Снимка: mvr.bg

България бе посетена от новия изпълнителен директор на Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки (FRONTEX) – Фабрис Леджери. Визитата бе една от първите, които новият ръководител на агенцията прави в държава членка на ЕС, и стана в навечерието на подписването на споразумение за Тристранен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция. Вниманието на Фабрис Леджери към България се дължи вероятно и на това, че тя подпомага ФРОНТЕКС в провеждането на специализирани операции и през 2015 г. ще подкрепи с експерти операции на агенцията в други държави от ЕС. В проведените разговори гостът увери, че от своя страна ФРОНТЕКС е готова да подкрепи България срещу евентуално засилване на миграционния натиск откъм Черно море. Такава опасност наскоро отчете Румъния, а самата ФРОНТЕКС регистрира изместване на трафика на нелегални имигранти към източното Средиземноморие и разглежда възможността да изпрати своя мисия, наречена ПОСЕЙДОН, за наблюдение на сухопътните и морските граници България – Турция, Гърция – Турция, Румъния – Турция. Преди визитата си в София Фабрис Лежери бе поел ангажимент да отговори официално как агенция Фронтекс оценява ситуацията с миграционния натиск в България; какви проекти може да реализира за укрепване на сигурността на външната за ЕС българо-турска граница; предвижда ли при евентуално усложняване на обстановката през лятото на 2015 г. да осигури европейски екипи за бърза намеса в охраната на българо-турската морска и сухоземна граница; и обсъжда ли предоставяне на техническа помощ на България за укрепване на сигурността по границата ѝ с Турция? Все въпроси с повишен интерес за България. Разговорите на новия шеф на агенцията в София със сигурност ще спомогнат скоро да бъдат получени конкретни отговори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25