Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чипровският манастир е молитвено място, в което има лек за душата

БНР Новини
Снимка: bg.wikipedia.org

За всеки манастир, когато е създаван, мястото е подбирано не случайно, така е и с Чипровския манастир. Построен е през X век в живописна местност, в Предбалкана. Отдалечен е на 22 км. от гр. Монтана. Манастирът е историческо и богослужебно средище с много богата история. Той е бил духовното огнище за българите през времето на османското владичество. В момента е действащ мъжки манастир, много добре е съхранен и превърнат в паметник на културата.


Чипровският манастир днес е сред масово посещаваните туристически обекти, свързани с духовната независимост на народа ни. Като цяло той е духовен и културен център от времето, когато българските земи са били в пределите на Османската империя. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта и всеки българин би трябвало да го посети. Това казва архимандрит Антим, свещеник в Чипровския манастир.

Както всяка година, на 19 октомври отбелязваме нашия храмов празник, деня на Свети Иван Рилски. Тази година има повод празникът да е още по-тържествен. В камбанарията „Кулата“ сега освещаваме нов параклис, където след време ще бъдат пренесени костите на въстаниците, загинали в Чипровското въстание през 1688 г. Това прави денят по-различен, с участието на много миряни. Иначе всяка година тържествата започват с богослужение, а след това се раздава благословена храна на гостите и поклонниците на манастира, които идват заедно да се помолят и поклонят пред иконите. Посещават ни и за да се порадват на красивата местност, в която се намира Чипровският манастир. Винаги светата обител е била отворена и е била притегателна сила за много хора, защото тук се пази частица от мощите на Свети Иван Рилски. Тя е най-голямата светиня за манастира. Всеки ден идват хора с молитва към Свети Иван Рилски за здраве и надежда да се сбъднат най-съкровените им желания. Идват масово от цяла България, особено от региона на Чипровци, Монтана, околните села и градове. Заедно отбелязваме празника, а Свети Иван Рилски е общобългарският покровител. Той е светец и застъпник за българския народ, той е първомонахът на българското монашество и покровител на монасите и монахините от всички наши манастири – отбелязва архимандрит Антим.

Всеки е добре дошъл в Чипровския манастир и може спокойно да се наслади на красотите на природата, на иконостаса в църквата, който е запазен в автентичен вид и реставриран. Поклонническият туризъм е масово явление в последните години в България и това се забелязва от братството в Чипровци, отбелязва архимандрит Антим.

При нас идват най-различни хора, но всички прекрачват прага на светата обител със съзнанието, че това не е просто туристически обект, а място, на което човек може да остане и да излекува душата си. Туристите оставят дарения, които са в помощ на светинята, за да може да се поддържа и облагородява манастирската сграда и околностите. Засега разполагаме само с 20 места за нощувки. Кандидатстваме с проект за европейско подпомагане и се надяваме да бъдем одобрени, за да можем да направим ремонт и да осигурим още места за поклонниците. През лятото идват туристи – ентусиасти, тръгнали с палатки и каравани. Те ни молят за позволение да се установят на поляните извън пределите на светата обител. Всички те се отнасят с голямо уважение и респект към духовната институция.

Снимки: bg.wikipedia.org, bulgariatravel.org, pravoslavieto.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В района на Белоградчишките скали са закодирани познания на древните за света

Необичаен каменен пейзаж се разстила в северозападния кът на България. Това са Белоградчишките скали, всяващи респект и благоговение с издигащите се към небето каменни грамади. Районът е надупчен със зейнали към царството на Хадес пропасти, каньони и..

публикувано на 17.03.16 в 09:45

Крепостта „Траянови врата“ блести в българската история

„Вечна слава на героите!“ Всеки българин прочита с трепет тези думи, гравирани върху каменна плоча от ново време, поставена тук от наши съвременници. Крепостта „Траянови врата“ се намира на около 60 км южно от София, близо до магистрала „Тракия“ в..

публикувано на 01.03.16 в 11:16

Вила „Армира” – мраморният дворец от речната долина

Античната вила „Армира” е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век. Била е собственост на виден тракийски аристократ и център на неговото поземлено владение. В наши дни тя..

публикувано на 16.02.16 в 13:40