Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Маргарита Генова: Иновациите в хематологията са ключови за развитието на онкологията

БНР Новини
Снимка: Благородна Георгиева

Националният конгрес по хематология се организира веднъж на всеки четири години от Българското медицинско сдружение по хематология и е най-значимото събитие в тази област. Сдружението обединява 175 лекари, медицински и немедицински специалисти. Тази година събитието съвпадна с ангажимента на България да проведе и Х-ти Балкански ден по хематология, който през последните 10 години традиционно се провежда в балканските държави. Това дава възможност на участниците да се концентрират върху презентации с изключително високо качество, предоставени от лектори от различни страни. Основните теми, застъпени на конгреса, отразяват и най-наболелите проблеми при лечението на онкохематологични заболявания, злокачествени заболявания на кръвта, кръвотворните органи и лимфната система, които представляват най-голямото предизвикателство пред медицината. По последни данни заболеваемостта от онкохематологични заболявания за България се оценява на 147 човека на 100 000 души население и не се отклонява съществено от средните данни за Европа. При повечето онкологични заболявания най-засегнати се оказват представителите на мъжкия пол. От проф. Маргарита Генова, която беше преизбрана за председател на Българското медицинско сдружение по хематология, научихме за това, кои са били по-важните теми, обсъждани на форума:

Можем да кажем, че акцентирахме на лимфомите, които заемат основния дял от злокачествените хематологични заболявания, острите левкемии, най-агресивно протичащите заболявания, които изискват най-голям ресурс. Концентрирахме се върху една група заболявания, наречени миелопролиферативни, на чието лечение беше даден тласък с развитието на новите лекарствени технологии, новите диагностични тестове.

Според проф. Генова основен фактор за ранното откриване на онкологичните и онкохематологичните заболявания са редовните профилактични прегледи при личния лекар. Също така са важни и познанията на специалистите, към които се обръщат пациентите, тяхната способност да разпознаят или заподозрат едно хематологично заболяване. Все още в хематологията няма скринингови програми. Разпознаването на болестта на ранен етап е мечта на всеки един хематолог в така наречената „солидна” онкология. Нашата събеседничка обърна внимание и на един интересен феномен в хематологията. През последните 2-3 години се забелязва повишаване на интереса от страна на младите хематолози към специалността, която бе застрашена от изчезване. В момента към тази модерна професия са се насочили около 30 – 40 специализанти, въпросът е да ги задържим в България.

Попитахме проф. Генова за дискусиите около иновативните лекарства, съвременните концепции в лечението на онкохематологичните заболявания. Ето какво ни сподели:

Да, това са теми, които през последните години не слизат от дневния ред на форумите, и специално в хематологията, която винаги е пионер в тези неща, в нахлуването и разработването на нови медикаменти. Революциите в онкологията, винаги започват от онкохематологията. Таргетната терапия в хематологията придобива все по-голямо значение. При лечение на злокачествени заболявания на кръвта и лимфоидната тъкан, търсим баланс между високоефективното лечение, което да се справи със заболяването. С нахлуването на таргетните медикаменти, този „възел” започва да се разплита. Те са по-щадящи за здравата тъкан и при много от тях очакванията са за по-добър и безопасен профил, което дава добри шансове в хематологията. Например при една от левкемиите, която обричаше пациентите на неизбежна смърт допреди 15 г. и средната преживяемост беше около 3%, към момента има медикаменти, които се приемат през устата, и хората водят нормален живот, имат семейства, с едно на практика неагресивно лечение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подновява се процедурата за избор на нов главен прокурор

Прокурорската колегия на ВСС подновява процедурата за избор на нов Главен прокурор на заседанието си, което е насрочено на 9 септември. В дневния ред, който е от три точки е предвидено първо да се изменят правилата за избор на обвинител номер едно,..

публикувано на 04.09.24 в 18:29

За 5 дни Стара Загора става столица на бирата

Незабравими изживявания със свежо пиво, специално разработени бирени алкохолни и безалкохолни коктейли, любими български и чужди хип-хоп и рок хитове и български фолклор, както и различни вкусни мезета обещава Общината в Стара Загора за поредния..

публикувано на 04.09.24 в 07:15

В средата на седмицата – слънчево, но с облаци и краткотраен дъжд

В сряда , 4 септември, времето ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на отделни места в планинските и източни райони ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 03.09.24 в 19:40