Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2010 г. – Кристалина Георгиева: „Важно е да знаем, че можем да стоим на равна нога с всички в Европа“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Това, което става по света, ни засяга. И колкото повече си затваряме очите, че ни засяга, колкото повече се затваряме във вътрешните си проблеми, стесняваме хоризонта си, толкова всъщност по-неадекватни сме при взимането на решения вътре в страната. Затова аз бих казала, дали съм аз, дали е някой друг - българите с позиции, които ни свързват със света, отварят прозорец за страната ни и той помага на България. Това казва Кристалина Георгиева в едно свое интервю малко след като поема поста заместник-председател и Комисар по бюджета и човешките ресурси в Комисията Юнкер. Това е вторият й мандат като европейски комисар от България. Първият започна на 9 февруари 2010 година. Още същата година на на 30 ноември тя е обявена за „Комисар на годината“ и за „Европеец на годината“ в годишните награди на електронното издание „Юръпиън войс“ (European Voice) като отличие за нейната дейност за управление на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан.

Кристалина Георгиева е икономист и преподавател, доцент в катедра „Икономика“ на УНСС в София, служител и вицепрезидент на Световната банка. Номинацията й за комисар от българското правителство става при извънредни обстоятелства – след като Румяна Желева, бивш външен министър от кабинета „Борисов“, се проваля при изслушването в Европейския парламент. Ресорът на българския комисар се запазва, но от Комисията очакват предложение за друг кандидат. По-късно Георгиева споделя, че международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагирането при кризи е познат ресор за нея, тъй като Световната банка работи много близко със системата на ООН, с Червения кръст, и затова с благодарност приема предложението на правителството. На 3 февруари 2010 година Комисията по развитие в Европейския парламент изслушва Кристалина Георгиева, която показва задълбочени познания по ресора, който ѝ е възложен.


Дами и господа депутати, за мен е чест и привилегия да бъда тук днес пред вас в качеството си на кандидат-комисар за новия портфейл за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Това е и голяма отговорност, защото за нуждаещите се в света това е най-важният портфейл на комисията. Ние в съюза признаваме, че има един зловещ факт- все повече природните бедствия нарастват по брой. Това е и начин хуманитарната помощ и гражданската защита да се интегрират, защото те работят ръка за ръка. Разбрах, че повече от 90% от нашите съграждани искат Европа да има по-голяма готовност за реакция по света при бедствия.

На 9 февруари 2010 г. Георгиева поема поста комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в комисията „Барозо“ – месец след земетресението в Хаити. Тя координира хуманитарната помощ, предоставена от ЕС, а Съюзът става основен донор на засегнатата държава. Друг важен момент от нейният мандат е координацията на европейската помощ при силното земетресение в Чили и при наводненията в Пакистан. Работата й е свързана не само с администриране, но и с пътувания до местата, където има нужда от помощ – до Дарфур, за да привлече внимание към „забравения“ конфликт там, до Киргизстан, в отговор на внезапно избухналия конфликт, до западна Унгария, засегната от разлив на токсична червена кал от хвостохранилище. По време на първия си мандат работи за изграждане на капацитет на ЕС за реакция при кризи, за създаване на Европейски доброволчески корпус и много други.

Според френския вестник „Монд“, Георгиева е една от малкото добри изненади на предишната Комисия: На своя пост като еврокомисар по хуманитарната помощ българката постигна почти недостижимата цел – да даде душа на една Европа, изпитваща сериозна необходимост от това през последните години.

При втория си мандат – в Комисията „Юнкер“, Кристалина Георгиева зае мястото на заместник-председател и комисар по бюджета и човешките ресурси.На тази позиция тя следи Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ, службите по разплащанията и назначенията, отговаря за 30 хил. служители и годишен бюджет от 140 милиарда евро.Управлява и договаря бюджета на ЕС, гарантира че средствата се изразходват по ефективен и ефикасен начин, защитава бюджета от измами и корупция. Изборът й за този ресор бе определен от българския президент Плевнелиев като огромен успех за България. И наистина, за първи път българин получава толкова висок пост в Европейската комисия. Ще продължа да работя със сърце. Това е голяма радост, резултат от петгодишната ни работа. Много е важно за самочувствието на българите да знаем, че можем да стоим на равна нога с всички в Европа, коментира Кристалина Георгиева втория си мандат като българския комисар в ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слушатели поздравяват Радио България за 86-ия му рожден ден

По повод 86-ата годишнина от началото на предаванията за чужбина на БНР , чийто естествен продължител от 1992 г. е Радио България, в редакцията ни постъпват писма от дългогодишни и нови последователи с поздравления, спомени, отзиви и препоръки за..

публикувано на 18.02.22 в 10:51

2015 г. – БНР – 80 години по-късно

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва указът, с който се създава Българското национално радио. За началник на радиоразпръскването и първи директор на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов (Сирак Скитник). Златния фонд на медията пази..

публикувано на 22.12.15 в 13:07

2014 г. – Никола Гюзелев – Художникът в оперния свят

„ Не обичам думата „легенда“, аз съм реален човек и артист. Но ако трябва да кажа нещо по този повод, то е следното: бях признат за най-добрия кантиленен бас в света.“ Това казва в едно от последните си интервюта прочутият бас Никола Гюзелев...

публикувано на 15.12.15 в 13:25