Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от рождението на д-р Кръстьо Кръстев

Д-р Кръстев и съпругата му Радка

Днес се навършват 150 години от рождението на първия професионален литературен критик след Освобождението в България и основател на кръга „Мисъл” – проф. д-р Кръстьо Кръстев.

Той е роден в Пирот, но през 1878 г., когато градът е присъединен към Сърбия, семейството му е част от вълната бежанци, заселили се в България. През същата година започва да учи в новооткритата Първа софийска мъжка гимназия. Завършва философия в Лайпцигския университет, а от 1894 до края на живота си, с малки прекъсвания, е преподавател и професор във Висшето училище в София, днес Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Д-р Кръстев е само на 26 години, когато започва да издава най-авторитетното литературно списание от края на XIX и началото на XX век – „Мисъл”. Списанието излиза до 1907 година, но за 15-те си години живот остава дълбок белег в развитието на българската литература и естетика. В силно философските текстове, публикувани на страниците му, се налага една нова гледна точка върху битието и изкуството, център на която е личността.

Д-р Кръстев е считан за двигател на кръга „Мисъл”, формиран около списанието и включващ писателите Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Петко Тодоров и самият проф. д-р Кръстьо Кръстев. Те всички мечтаят за една различна българска литература – литература, която възпява „човека в българина” в противовес на Вазовата традиция до онзи момент, която възпява българина. Една от основните мисии на списанието е да развие естетическия вкус на българския читател. Неоспорима е заслугата на д-р Кръстев за популяризирането на таланта и на тримата близки до разбиранията му писатели от кръга „Мисъл”. Той е техен съветник, редактор, издател и критик.

През целия си живот е силно социално и политически ангажиран. Д-р Кръстев е сред българските интелектуалци, които решително се обявяват срещу включването на България в Първата световна война, противопоставя се на процесите на асимилация на българите в родния му град и в Поморавието и на повторното включване на Пирот към Сърбия. Умира на 15 април 1919 г. в София.

Днес в Столична библиотека се провежда Юбилейна научна конференция, посветена на 150-та годишнина от рождението на д-р Кръстев, организирана от Литературно-историческата школа „Д-р Кръстьо Кръстев” към НБУ, Института за литература към БАН и Столична библиотека. В нея ще вземат участие специалисти и преподаватели от различни висши учебни заведения в България. Ръководители на конференцията са проф. Михаил Неделчев, директор на школата, и доц. Елка Трайкова, директор на Института за литература. В рамките на целия ден ще бъдат показани литературни издания и документи от архива на Столична библиотека и от личната колекция на проф. Михаил Неделчев.

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20