Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Орел на Дунава” – среща с античното

Снимка: eagleonthedanube.org
Пленени от историята или от чисто любопитство, всеки един от нас се е замислял за това, какъв би бил животът ни, ако живеехме в миналото. С какви трудности бихме се срещнали в тогавашните ежедневие, бит и култура? Отговорите ще открием в тазгодишното издание на фестивала „Орел на Дунава”. Събитието се провежда от 2008 г. в Свищов. Това е единственият в България фестивал, пресъздаващ военния бит и сблъсъците между Имперски Рим и вражеските племена и народи. С богата културна програма и като утвърден международен форум за среща на любителите на възстановките от различни краища на България, Европа и САЩ, фестивалът завладява със своята магия.

През почивните дни в римската крепост „Нове“ край Дунав минало и настояще ще се слеят. Крепостта ще стане арена на гладиаторски битки, борби и варварски нашествия. Какво още ни очаква? – разказва Стефан Проданов, председател на Съвета по туризъм към община Свищов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15