Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваканционна работилница „Играя и зная“ забавлява и обучава децата през лятото

БНР Новини
Снимка: Божидар Янев

С какво да запълним времето на малчуганите през лятната ваканция? – този въпрос вълнува много родители, които нямат финансовата възможност да изпратят децата си на летни училища и занимални. Студенти от Нов български университет намират отговора и предлагат интересни идеи за уплътняване на  безгрижните летни дни. Те забавляват и обучават безплатно ученици по време на ваканцията. Работилниците, които изготвят, се провеждат в библиотеката на университета. А предметите са доста развлекателни и изпълнени със забавни задания. Малчуганите ще могат използвайки интерактивни приложения за мобилни телефони и таблети, да създадат собствено приложение, ако се запишат на „4D в моите ръце“. По време на „Лятно четене на Роалд Дал“ ще научат повече за любимия автор на малки и големи и ще узнаят за неговите чудати истории и герои. Подобно на предмета „Природознание“ в работилницата „Приятели на природата“ децата ще научат не само любопитни неща за природата, но и как да се грижат за нея. Ще разберат каква е ролята на човека в нейното опазване и значението на разделното събиране на отпадъци.

За това какво е да подготвиш една такава работилница и лесно ли е да застанеш пред любознателния поглед на децата, разказва Михаела Ковачева, студент по англицистика в Нов български университет.

Основната ми цел е да преподавам английски език. Въпросната работилница, която правим в момента, ми помага да се отпусна пред децата и да говоря пред тях. Лично за мен е доста полезно. В началото ме беше страх, че те няма да ни слушат и това което им разказваме не е  интересно и няма да ги грабне. Въпреки това съумяхме да ги провокираме да мислят и да ни слушат. Идеята на нашата работилница е да се измисли приказка за 5 минути. Задаваме въпроси на децата относно героите им. По този начин, заедно с техните отговори, сформираме приказките. Така развиваме похватите им за общуване и създаване на нови образи за неща, които не са преживели. Идеята е да ги накараме да мислят.

Стефани (вляво) и Михаела по време на заниманията.
Повече за интереса на децата към проекта ни разказва Стефани Алдимирова, която заедно с Михаела води работилницата „Приказка за пет минути“.Също като нея тя учи в Нов български университет. Студентка е във втори курс и изучава актьорско майсторство.

Заедно с Михаела бяхме на стаж в библиотеката. През втория семестър имахме възможността да направим работилница с която да участваме. Самият проект е по идея на библиотеката в университета. По време на ученическите ваканции тук се организират  такива работилници, където децата да се занимават. Самата библиотека ги предразполага, а в същото време отделните предмети са увлекателни и оригинални. Повечето от децата не са влизали в университета и затова е интересно за тях да дойдат и да разгледат.

В края на деня всички си тръгват усмихнати и щастливи. Всеки научил нещо ново за света, всеки с желанието отново да се върне.

Снимки: Божидар Янев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите ратифицираха договор за придобиване на боеприпаси за "Страйкър"

В Народното събрание беше ратифициран международен договор за придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър", предаде БТА. Договорът от правителството на САЩ, на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС, беше подкрепен с гласовете на 125 депутати,..

публикувано на 08.08.24 в 16:45

Борбата с огнената стихия в Славянка продължава

Над 150 огнеборци продължават битката с пожара в западния дял на планината "Славянка". На гръцка територия се активираха няколко огнища и успяха да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора на българската територия. За да се спре..

публикувано на 08.08.24 в 15:53

Отправиха послание към Камарата на представителите на САЩ за България

Конгресменът Джо Уилсън, републиканец от щата Южна Каролина, основател и съпредседател на конгресната Група за приятелство с България, отправи обръщение пред Камарата на представителите, посветено на страната ни. Това съобщи във Фейсбук..

публикувано на 08.08.24 в 13:52