Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на българските архиви се разкриват в изложба

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Държавна агенция „Архиви“ отбеляза своя 65 годишен юбилей. Това бе повод да се организират няколко събития, целящи да покажат на широката публика, какви съкровища се съхраняват в националните архиви. Съществува представата, че архивите са място на сумрак и прах, обитавано от малцина архивисти и историци. От агенцията показват един модерен архив, в който се съхраняват не само хартиени документи, а и произведения на изкуството, артефакти и се извършват модерни процеси като дигитализация и електронно архивиране.


По случай своя празник агенцията обяви ден на отворените врати за всички архиви в страната. Посетителите имаха възможност да видят уникални и особено ценни документи в читалните на Централния държавен архив и Държавен архив София. За по-запалените към процеса на архивиране бе осигурен достъп до лабораторията по реставрация и консервация на документи. Това е само една малка част от дейностите, които се извършват в архивната система и са присъщи на всеки модерен архив. Всеки, който се разходи до ул. „Московска” 5, ще има възможността да  разгледа и изложбата „Изкуство в архивите“, която представя художествени произведения, пазени в Централния държавен архив.


Колко голям всъщност е българският държавен архив и лесно ли се поддържат ценните артефакти, които се съхраняват в него. Подробности за това научаваме от председателя на ДАА, доц. Михаил Груев.

Тъй като стандартите предполагат специални условия, като температура и определени нива на влажност за качествено съхранение, малко от архивите покриват тези критерии. Системата на агенцията включва два централни архиви – този в София и Централният военен архив във Велико Търново, а също така и 28 регионални архива в цялата страна. Всеки един от тях притежава по няколко сгради предвидени за архивохранилища. Но тези сгради са с променено предназначение, пригаждани са за хранилища и поради тази причина не отговарят на нужните стандарти. Поддържането на един хубав, подреден и добре гледан архив е скъпо начинание. Развитите държави инвестират много в това отношение, защото това е паметта за миналото на всяка една нация.


Когато националните богатства са застрашени, е редно да се запитаме, какво прави държавата, за да съумее да запази такива значителни артефакти и документи?

През последните години ние извършваме мащабна дигитализация, която започва от опис на архивните документи и преминава към тяхното дигитално запаметяване. На сайта на агенцията е разположена информационна система на държавните архиви, която позволява да се търси по фонд и ключови думи. По този начин хора с малки познания в архивистиката могат да търсят информация за събития и дори за свои близки от миналото. Стараем се да разширяваме този достъп, но това е процес, който ще отнеме години. В страни с добре развит архив дигитализацията достига 8%, но за съжаление ние не можем да се похвалим с такъв успех.

Колкото и несъвършен да изглежда българският държавен архив, той представлява неизчерпаемо богатство. Това е място, където хората могат да открият всичко, което ги интересува. Поради тази причина от агенция „Архиви“ удостоиха с награда „Читател на годината” Румен Иванов, жител на град Перник. През 2015 г. той е прекарал общо 120 дни в архивите, за да извади пълната информация за всички кметове в Пернишка област до 9 септември 1944 г.

Румен Иванов (в ляво) получава наградата „Читател на годината”
От ДАА очертаха и бъдещите проекти, с които са се заели. Една от основните посоки е да се отдаде признание на всички хора, които през годините са подпомагали работата на агенцията, а също и на онези дарили ценности, смятани за загубени. В края на годината ДАА обеща да  публикува списък с имената на всички загинали във войните, в които е участвала модерната българска държава. Ето какво ни пожела доц. Михаил Груев в края на нашия разговор.


Призивът ми е хората да се обръщат по често към архивите. Това е  място, където се съхраняват много ценни картини, фотографии и документи. Това са различни частици от нашето минало, които могат само и единствено да ни обогатят.

Снимки: Божидар Янев, БГНЕС, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите ратифицираха договор за придобиване на боеприпаси за "Страйкър"

В Народното събрание беше ратифициран международен договор за придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър", предаде БТА. Договорът от правителството на САЩ, на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС, беше подкрепен с гласовете на 125 депутати,..

публикувано на 08.08.24 в 16:45

Борбата с огнената стихия в Славянка продължава

Над 150 огнеборци продължават битката с пожара в западния дял на планината "Славянка". На гръцка територия се активираха няколко огнища и успяха да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора на българската територия. За да се спре..

публикувано на 08.08.24 в 15:53

Отправиха послание към Камарата на представителите на САЩ за България

Конгресменът Джо Уилсън, републиканец от щата Южна Каролина, основател и съпредседател на конгресната Група за приятелство с България, отправи обръщение пред Камарата на представителите, посветено на страната ни. Това съобщи във Фейсбук..

публикувано на 08.08.24 в 13:52