Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младостта интерпретира класиката на „Пиано Екстраваганца“

Снимка: Вида Пиронкова

Преди броени дни в залата на Централния военен клуб в София, в рамките на шестото издание на международния фестивал „Пиано Екстраваганца“, двама студенти, възпитаници на българската музикална школа, представиха клавирния концерт “Лауреати”. Това са Стефан Бонев и Георги Бойкин, носители на специални награди на международния конкурс за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров” през 2015 г. Те представиха по един брилянтен и запомнящ се начин своите трактовки на произведенията на Йохан Себастиан Бах, Морис Равел и Сергей Рахманинов, като по този начин затвърдиха високите си отличия и предизвикаха публиката със своето новаторство. Доказаха, че „Пиано Екстраваганца“ е форум, представящ ежегодно най-добрите интерпретатори на клавирната музика.

Младият пианист Георги Бойкин, студент на проф. Борислава Танева в НМА „Панчо Владигеров“, сподели мислите и търсенията си минути след своето изпълнение на изцяло „Бахова“ програма:

Изключително съм благодарен на основателя на фестивала проф.Людмил Ангелов, който покани мен и Стефан Бонев, след конкурса „Панчо Владигеров“ 2015-а, като двамата българи, спечелили награда на този форум. Това е може би един от най-престижните клавирни фестивали, които се провеждат в България. Да свириш в него и на прекрасен инструмент от висока класа се случва рядко. Той позволява много неща, които не можем да направим на други инструменти.

За своята гледна точка и оригинална интерпретация на творбите на Й. С. Бах Бойкин добавя:

Все по-малко хора смятат, че тази музика принадлежи само на органа или клавесина, или на струнните ансамбли и аз съм един от тях. На всеки един инструмент тя би могла да се изпълнява с много голям успех, понеже е много чиста музика, която този гений е написал за всички хора. Не е само за изпълнение в църква или в камерна зала. Съвременното пиано дава много големи възможности, за да можем да се доближим до музиката, писана за оригиналните инструменти. И при изпълнението ѝ е редно да се обърнем към това, което правят бароковите ансамбли, а именно начина, по който музиката се лее в оркестровите „Сюити“ или „Бранденбургски концерти“. Това е нещото, към което най-много се стремя, когато свиря на пиано.

Пианистът Стефан Бонев, носител на две специални награди от конкурса „Панчо Владигеров“ за изпълнение на произведения от Бах и Владигеров, е по-лаконичен с думите, но конкретен:

Въпреки, че се провежда за шести път, фестивалът вече има утвърдено име дори и в чужбина. В Хамбург, където аз живея и следвам, културният живот на България не е много популярен, но доста хора са чували за този форум. Първо, защото е организиран от известния български пианист Людмил Ангелов и, второ, защото предлага възможност за нещо малко по-различно от това, което по принцип се свири на фестивали: главно модерна музика и композитори, които не са толкова популярни. Ние с Георги Бойкин избрахме по-класическа програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15