Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свеж полъх от цъфналите японски вишни доловихме в София

БНР Новини
Снимка: 138sou.com

С настъпването на пролетта, в Токио официално бе обявено началото на сезона на цъфтене на сакурата вишната с нежнорозови цветчета, която се смята за символ на Япония. Това събитие бе повод за празник и в столичното 138 средно общообразователно училище, където от 5 години се изучава езикът и древната култура на Япония. Българските ученици изучават литературата на Изтока и знаят, че цъфтенето на японската вишна се почита още от 8 в. пр. Хр. И днес то събужда асоциации с едва доловимо чувство на печал, защото цветчетата на дървото подсказват за това,колко краткотрайна и преходна е красотата в живота ни.

Още през 2009 г. в столичното 138-о училище започва програма за културен обмен между Изтока и Запада. Днес там се обучават около 1400 ученици, разпределени в групи за изучаване на 7 езика от различни части на света. Преди да се доближат до говорната грамотност на чуждите народи, децата първо се запознат с културата и традициите на съответната държава. Характерните елементи от бита на японците са намерили много почитатели сред децата в това софийско училище. По думите на преподавателите, българчетата, изучаващи японски език, се различават дори с външността и поведението си. Много от децата се увличат по изкуството на японската анимация до такава степен, че често подражават на героите в облеклото и прическите.

Снимка
В училище
то редом с източния език се усвоява умението да се пише кратка хайку поезия и да се подрежда икебана. Най-голямата заслуга за големия интерес към японския език имат младите и ентусиазирани преподаватели.Те сами организират традиционния пролетен празник в училище, който не пропусна да посети и Шиничи Яманака, посланикът на Япония в България.

Снимка
Около 130 деца в момента посещават часовете по японски език
казва Магдалена Кръстева, директор на 138 СОУ „Проф.Васил Златарски“:

СнимкаЗа моя най-голяма радост, всичките преподаватели са млади, а това е надежда, че в професията на учителя идват и нови хора. Та са амбициозни и децата имат много тясна връзка с тях. Ученици и учители заедно направиха прекрасен фестивал на японската култура. Всичко, идващо от Япония ги привлича, а сега учениците се готвят за участие в конкурс за ораторско майсторство. Преди време наша ученичка гостува цял месец на японско семейство и опозна отблизо бита на японските деца. Конкурсът е труден, изисква се ораторско умение и да се задържи вниманието на публиката.Не е случайно и това, че Японското посолство, различни фондации и приятели на Япония са много чести гости в училището. Много от нашите деца гостуват в посолството. Там виждат какви са обноските, добиват самочувствие и с още повече ентусиазъм изучават езика в училище.

Древната култура от Изтока въздейства силно върху възприятията за света и в междуличностните отношения на учениците от японското училище. По думите на директора Магдалена Кръстева, децата, изучаващи японски език, са по-съсредоточени в работата си и по-сдържани в обноските. Тя припомня популярна японска максима, която гласи, че единствените хора, които не са длъжни да се покланят пред императора, са учителите. В Страната на изгряващото слънце има разбиране, че и императорът дължи много на своите учители, затова те са много почитани. Има още много да се учим от японците добавя Магдалена Кръстева:

Снимка
За мен Япония е юношеска
любов. Още като ученичка, каквото и дами попадаше на японски език, взимах и четях. Много ме привличаше това, че техният бит е много различен от нашия. Те излъчват един характерен аристократизъм, който не съм срещала при други народи. Освен това владеят емоциите си до съвършенство. В Япония на голяма почит е учителската професия. Чрез икебаната – тази красота, която създават с цветята, показват как може да се живее в търсене на хармония и красота навсякъде. Не може човек да не е привлечен от външния видна японската жена или от обзавеждането на японското жилище. Там имат специално отношение към детайлите и цялото си усещане за хармония и красота го влагат във всичко, дори на пръв поглед да е най-дребното нещо на света. Възхищаваме се на дисциплината и чистотата, която японските ученици поддържат в класните си стаи и се грижат да са уютни и привлекателни. Част от образованието включва и този род възпитание в нашето училище.

Снимки: 138sou.com и bg.emb-japan.go.jp
   


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цветелина Пенкова

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за президент на Европейския енергиен форум

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум - най-голямата енергийна организация в Брюксел. Пенкова ще бъде първата жена президент на организацията. За първи път през 20-годишната..

публикувано на 17.07.24 в 15:27

Предстои BALKAN RUN 2024 - маратон до най-високия връх на Стара планина

Планинското бягане BALKAN RUN 2024 до старопланинския връх Ботев и обратно ще се проведе тази неделя, 21 юли 2024 г., по 41-километров маршрут със старт/финал в гр. Карлово. Трасето е с обща положителна денивелация D+3280м в самото сърце на Национален..

публикувано на 17.07.24 в 14:35
Виктор Лилов

Виктор Лилов стана първият български ученик със злато от най-силните турнири по биология и химия

Българските ученици спечелиха пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов, на 35-ата Международна олимпиада по биология (IBO), която се проведе в Казахстан. На най-престижния турнир по биология за годината в света българите премериха знания с 320..

публикувано на 17.07.24 в 14:31