Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марчин Брониковски с прекрасен юбилеен концерт на „Софийски музикални седмици“

| обновено на 01.06.17 в 14:02

Международният музикален фестивал „Софийски музикални седмици” ни поднесе на 26-и май много изискан камерен вокален концерт. Това беше юбилейният концерт „25 години по-късно“ на световноизвестния полски баритон Марчин Брониковски в партньорство с пианистката Елена Каралийска и с участието на сопрана Елица Нешевска, който напълни с публика залата на Полския културен институт в столицата.

България е много важна в моята кариера! Дойдох в София през 1987 г. да следвам в Консерваторията. Намерих чудесен преподавател - проф. Руско Русков, който ме създаде като певец. На 1-и април 1992 г. дебютирах на сцената на Софийската опера като Фигаро в „Севилският бръснар“ на Росини в постановката на проф. Павел Герджиков, който беше моят преподавател по актьорско майсторство. Той също ми даде много! Оттогава неусетно изминаха 25 г., изпълнени с много интересни изяви по света /бел.авт. Марчин Брониковски е пял на сцената на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“, Миланската Скала, Балшой театър, Телавивската опера и т.н./, както и на много екзотични места като Операта в Нова Зеландия, Операта в Манаус, Бразилия и Операта в Кейптаун, Южна Африка, разказа Марчин Брониковски пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива“.

В звуковия файл чуйте цялото интервю с Марчин Брониковски и Елена Каралийска, както и репортаж с документални записи от концерта им в Полския културен институт.

На 17-и юни Марчин Брониковски ще участва в първия оперен спектакъл от програмата на фестивала Opera Open в Пловдив - премиерата на операта „Травиата” от Верди, постановка на Нина Найденова под диригентството на маестро Иван Ангелов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!