Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите хора – ключът за промяната в образователната система

БНР Новини
Снимка: архив

Снимка„Системата не позволява промяна на статуквото, тя няма нужда от върхове и от изключения, които с времето могат да станат правило“, казва в свой коментар за образованието бившият посланик на България в Русия Илиян Василев. Поводите за подобна теза не са малко, защото проблемите в образователната система са трупани с години, а дълготрайни решения липсват. Промените, ако има такива, са козметични, за да отвлекат за малко общественото внимание от дефектите, но най-често те остават в полето на обществената тайна. Дебат за тях не се води, а разговорите приключват само с констатация, че ги има.

Трима млади българи – Марин Дандаров, Кезим Медев и Мартин Пенчев, отказали да се примирят с апатията и неглижирането им, създават свое сдружение „Лидери за европейско образование“, чрез което предлагат реални промени в системата на висшето образование, които да са от полза за студентите и преподавателите, защото са основният негов двигател. По този повод на 26 септември те организират конференцията EDU 17. Повече за нея ще научим от Марин Дандаров

Снимка: leobulgaria.orgКонференцията е с цел да покаже една друга гледна точка към образованието - че проблемите са в законодателната база, в структурата на финансирането, в автономията на университетите и ректорите. Докато не започнем да говорим за тези неща, никой няма да им обърне внимание. Поканили сме „Спаси София“, които ще говорят за проблемите на Студентски град и решенията им според тях, проф. Добрин Тодоров, който преди няколко месеца издаде една книга – „Кризата на университетското дело в България“. Поканили сме бившия министър на образованието и ректор на Нов български университет- проф. Сергей Игнатов, който има какво да каже по проблемите на висшето образование. Имаме и панел, в който ние от ЛЕО ще представим състоянието на висшето образование според нас, визията ни как трябва да изглежда то след осем години и какви предложения имаме, които да заработят на момента и да дадат резултат във възможно най-кратък срок. Искаме да започнем дебат върху Закона за висшето образование, методологията за акредитация, финансирането и субсидирането, студентското самоуправление и дейността на студентските съвети.

Конкретните предложения на организаторите са свързани с уреждането на статута на студентския омбудсман, правата и задълженията на студентите да бъдат уредени в един закон, а също и осигуряване на възможност на студентите да заемат работни места в университета по време на своето следване. Така те ще придобият практически опит и знания, които ги няма в учебниците. Обсъжда се да бъде дадена възможност на учащите да избират своите преподаватели и предмети, които учат. Така ще бъдат решени проблемите с посещенията на лекции и упражнения, както и ще се създаде конкуренция между преподавателите, каквато в момента липсва. Ще бъде оценена и ползата от много предмети, които са задължителни единствено по волята на преподавателя. Освен това, от организацията настояват хорариумът от часове в училище по някои предмети да се признава и в университета. Според младежите, висшето училище трябва по-скоро да дава базови умения, които са в основата на различни професии, отколкото специализирани, защото така студентите ще бъдат по-гъвкави и мобилни на пазара на труда. По отношение на проблемите, които учащите имат с някои от преподавателите си, свързани с взимането на изпити, от ЛЕО заявиха, че причината студентите да търпят подобно отношение към тях е, че им липсва инициатива и желание да отстояват правата си. Тъкмо това позволява на немалко професори и доценти да се чувстват безнаказани и да си позволяват да „продават“ изпити.

Необходимостта от инициативи, свързани с подобряването на академичната среда и справянето с нерегламентираните практики в нея, е осезаема и те ще стават все повече. Важно е да получават обществена подкрепа, тъй като всяка една кауза има нужда от време, хора и гласност, за да предизвика промяна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Без тържествена заря на възпоменателния събор на Петрова нива заради опасност от пожари

Тържествената заря проверка за Националния възпоменателен събор, който ще се проведе утре в местността Петрова нива, се отменя със заповед на кмета на общината Илиян Янчев. Причина за решението са продължаващата суша и високите температури – предпоставка..

публикувано на 16.08.24 в 12:33

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33