Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнични усмивки с „Радиодеца“

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Коледа е празникът, който отваря нашите сърца и ни напомня, че детското у нас никога няма да умре. Надеждата, красотата и топлината са навсякъде. Какво по-хубаво от това! За вокална група „Радиодеца“ при БНР коледното настроение и празничният духвинаги пристигат още в началото на декември. Малките певци не само пишат своите писма до Дядо Коледа, но и всяка година го радват с песните си. По традиция „Радиодеца“- та имат много ангажименти през последния месец на годината. Разказва Илина Тодорова – основател и диригент на формацията:




Така се случи, че преди двадесет години посолството на Кралство Швеция ни покани за един коледен празник,
който е много важен за тяхната родина.Това е празникът на Света Лусия, отбелязва се на 13 декември. Смята се,че тогава е най-късият ден, последван от най-дългата нощ в годината. Започнахме на шега преди две десетилетия, а се превърна в традиция. Всяка година на тържеството изпълняваме една традиционна песен на шведски език, която се нарича Санта Лусия и представяме любими коледни песни. Посолството вече не съществува, но има консулство, организаторите са други. Независимо от промените, продължават да ни канят и това е част от нашия празничен дух, винаги много се радваме.




В същото време имаме доста работа,
тъй като нашият основен концерт обикновено е през пролетта. Предстои ни цялостна промяна в репертоара и репетираме усилено. Програмата е от двадесет песни и това е нашата основна задача в момента, която успешно съчетаваме с празничните си участия.




Отминаващата година донесе на „Радиодеца“-та възможности за сценична изява. Записаха и двоен албум, събрал прекрасни детски песни от български автори. Малките музиканти ще запомнят 2017-а също с големия си успех във Франция.




За трети път гостувахме в програмата на Международния фестивал на изкуствата в Сен Дени – продължава г-жа Тодорова. Тази година беше десетото издание на форума. Никога не сме имали такъв успех. Концертът ни се превърна в истинско събитие – цялата зала стана на крака и пя в един глас с децата български песни.Този спомен и досега ни вълнува и вдъхновява.




Другото събитие, което трябва на всяка цена да спомена, е издаването на нашия албум. Това също е ново за нас, за първи път издаваме двоен компактдиск. Първият е изцяло с песните, а вторият с инструменталите, така че да може да се използва от педагози в училища и детски градини. Програмата е много хубава. Песните са подбрани сред най-добрите образци, записани от БНР през последните 30 години. Така децата ще могат да разучават хубавите български песни.




Бих искала от името на „Радиодеца“-та и от мое име да пожелая хубави празнични дни на всички хора по света. Нека Новата година ни донесе много здраве, радост и успехи. А на децата – веселие и усмивки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15