Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел връчи наградата „Мадам дьо Стал” за принос към културните ценности на Европа

Снимка: БТА

Българската академия на науките бе домакин на 19-то Общо събрание на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA – All European Academies). То бе съпътствано от  научен симпозиум на тема: „Науката във времена на предизвикателство за доверие и изпитание”. Обсъдени бяха фундаментални проблеми като доверието към научната експертиза и факти, ролята на науката при вземане на решения и др. Състоя се и конференция по проект САПЕА – „Научни становища за политиката от европейските академии”. Тези събития са част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС.

На тържествена церемония еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел връчи наградата „Мадам дьо Стал”. Призът се присъжда всяка година от ALLEA за принос към културните ценности на Европа и към идеята за европейска интеграция. Носител на наградата за 2018 г. е професор Андреа Петьо  от Централноевропейския университет в Будапеща. Г-жа Петьо работи в областта на джендър-изследванията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Венцислав Велев (вдясно) със сребърния медал от олимпиадата.

Сребърен медал от Международната олимпиада по философия за единадесетокласник от Русе

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки. С по-добър резултат от него бяха само двама ученици – златните медалисти..

публикувано на 21.05.24 в 17:13

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23