Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха календарите "Българските корени" 2019

БНР Новини

В София Институтът за етнология и фолклористика към БАН представи календарите "Българските корени" за 2019 г. Единият е посветен на стогодишнината от Ньойския договор, с който се откъсват земи с изконно българско население от картата на България и се погребва националният идеал за единение на страната. Календарът е в памет на хилядите бежанци и жертви от загубените земи. Той е изцяло с преселнически носии и носи името "Три сестри – 100 години по-късно". Вторият е традиционният календар "Девойко, мари хубава", който вече трета година се реализира със съдействието на музеите в България и показва красотата на автентичните носии от различни етнографски райони на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20