Мелнишкият край е известен с характерните си вина. Сортовете Широка мелнишка лоза и Ранна мелнишка лоза, познат като Мелник 55, виреят единствено в долината на река Струма, а вината, произведени от тях, съхраняват и развиват българските винарски традиции. Природата и специфичния климат в региона на Мелник, допълнени от чистотата на околната среда, допринасят за високото качество на продукцията.
„Вила Мелник“ е разположена сред живописни лозя в местността Бели брег край с. Хърсово. Отличава се с това, че е семейна изба с близо 200 годишни традиции. Виното ѝ е произведено при стриктна организация на работата и голямо уважение към семейните ценности.Избата е включена в първата по рода си „Книга на фамилния бизнес в България 2017“ – издадена от Сдружението на фамилния бизнес в страната ни. Целта е да се почерпи от личния опит на успешните семейни компании, които са гръбнака на икономиката. От това издание научаваме, че идеята за съвременното шато се е зародила в младежките години на Никола Зикатанов, като начин да съхрани семейния поминък и преклонение към традицията, културата и природата на Мелнишкия регион, откъдето произхожда фамилията му.
За винопроизводството в района може да се говори много, а най-добре е, когато за него разказва човек, който от години е в този бранш. Таня Михайлова не е родственик на собствениците на винарната, но от години е свързана с тях чрез работата си. Много ми харесва да съм част от тази винарска изба, най-вече защото трудът ми е насочен и към съхраняване на старите български традиции и тяхното популяризиране в цял свят – казва Таня Михайлова и продължава:
Таня Михайлова не пропуска да разкаже от личен опит и за удивителните качества на местния сорт – широка мелнишка лоза. Наречен е така заради широките мъхести листа на отглежданата тук лоза. Виното, произведено от този сорт, е второто по популярност чисто българско вино след Мавруда.
При вкуса на виното се получава особена тръпчивост, ароматът от този сорт е неподражаем, обяснява Таня Михайлова. В района на Мелник почвите са особено песъчливи, затова този сорт лозя виреят тук и никъде другаде. Има значение и средиземноморският климат, който навлиза по долината на Струма и придава спецификата на сорта. Гроздето от тези лозя се бере последно, защото най-късно зрее и изисква много слънце, за да се получи добро вино. Беритбата е през септември – октомври. В района на Мелник слънчевите дни са най-много на брой, а и топлината е много голяма в тази част на България. Всичко това прави мелнишкия край несравним с никой друг по отношение на винопроизводството.
Снимки: villamelnik.com
В старопланинския град Априлци днес и утре традиционният празник на сланината и греяната ракия събира хиляди почитатели на традициите, предаде кореспондентът на БНР Пламен Христов. Посетителите ще могат да се насладят на "Бабината гозба" и..
Преди дни в защитената местност "Калимок - Бръшлен" близо до крайдунавския град Тутракан се излюпи първото къдроглаво пеликанче за този сезон, съобщават от Българското дружество за защита на птиците "BirdLife Bulgaria". Родителите му активно се..
На 14 февруари в "България днес" сме на празнична вълна. Почитаме и Трифоновден, и деня на Св. Валентин, и деня на археолога. В аванс поглеждаме и към 89-ия рожден ден на Радио България. И още…. Водещ е Красимир Мартинов. 02:00 - Актуална..
В Световния ден на радиото, който преминава под мотото „Радиото и климатичните промени“, разговаряме за това как екологичните предизвикателства на..
На 13 февруари радиата по света говорят за климата – темата е акцент в Световния ден на радиото. "Въздухът ни прави равни и свободни" –..
Най-високата средна работна заплата в България е в София-град – 3388 лева, а най-ниската е в Смолян – 1617 лева. Това сочат данните на Националния..