Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколадовите бонбони такива, каквито не сте ги виждали досега



Занимавам се със сладкарство буквално откакто съм се родил, израснал съм по сладкарските маси и под тях, а хората казват, че в кръвта ми текат шоколад и сметана
– с усмивка описва себе си шеф Петко Костадинов. Второ поколение сладкар, той от малък помага в семейния цех, а днес ръководи и фирмата, която е на пазара вече повече от 20 години и се занимава с търговия на машини, аксесоари и консумативи за сладкарството.

В България в момента се опитваме да наложим нещо, което е тренд в Европа вече 10 години – казва Петко Костадинов. – Все повече виждам някакъв ренесанс в българската кулинария и сладкарство, все повече хора използват модерни силиконови форми, ориентират се към красивото, хубавото, изящното, използват сезонни продукти в техните изделия.

За разлика от големите производители, които строго пазят в тайна технологията на производство и рецептите на шоколадовите си бонбони, мисията на Петко Костадинов е съвсем различна:

Нашата цел е да развиваме сладкарството в България. Визията, декорацията е нашата сила и в това сме най-добри. Важно е да се развиваме, за да има тайни, които да могат да бъдат издавани. И се старая хора, които дори не възнамеряват да се занимават с това професионално, а чисто от любителска гледна точка, да постигнат високи нива – обяснява Петко Костадинов.

С тази цел майсторът организира курсове и обучения, на които се стреми да демонстрира новостите по модерен и подобаващ начин.

Показвал съм невероятно интересни работи – разказва Петко Костадинов. – Правил съм мус от карамелизирано кисело зеле, крем с кисели краставички и пържен бекон, най-различни мусове от сирена. Тъмен шоколад се комбинира изключително добре например със синьо сирене. Комбинацията между солено и сладко и неща, които по принцип ги наричат авангардни, екстравагантни – към това хората имат все повече и повече интерес.



В сладкарството тенденциите са толкова много, че е невъзможно един човек да може да прилага абсолютно всички. Това е необятна ширина и един прекрасен занаят. Сладкарството ми е някаква мания – смее се майсторът и с удоволствие споделя тази мания с всички желаещи да научат повече за най-съвременните техники за декорация и актуалните пълнежи.

Методите за правене на шоколадови бонбони са много интересни. Какаовото масло се разтопява и оцветява и със специален компресор се впръсква във формата. Така се постигат уникални декорации и преливащи цветове – издава технологията Петко Костадинов. – Използва се и шоколадов трансфер – специална хартия се слага в принтер, зареден с хранителни бои, и така можем да прехвърлим ваша снимка върху шоколад. Комбинират се няколко пълнежа в един бонбон, както и различни текстури и вкусове.



Що се отнася до пълнежа, в момента са актуални сезонните продукти, затова се търсят бонбоните с дюля, индрише, както и класиката млечен карамел и солен карамел. А едни от най-интересните дизайни са на шоколадовите бонбони във формата на.... хапчета. За мен шоколадът и тези бонбони са малки хапчета за щастие. Те инжектират удоволствие директно в организма, затова това е хапче за усмивки, което наистина работи – казва Петко.



Шеф Костадинов е майсторът, който представи България на Европейското първенство по сладкарство това лято в Италия. На тема „Детски рожден ден” там изработва голям шоколадов стол със седнало меченце, държащо тарт и шоколадов подарък върху него. Международното жури високо оценява неочакваната комбинация от вкусове, предложена от Петко.

Аз много харесвам летните вкусове и колкото и странно да прозвучи, за мен ароматът и вкусът на лятото са ягодите и краставиците – обяснява Петко Костадинов. – В тарта включих мармалад от ягоди и маракуя, след което направих един сладък таратор – нещо като крем-фреш, но заквасен с мариновани краставици в подсладен липов чай със захар и ванилия. Приготвих и крем от ягода и сок от краставица. Получи се много вкусно.

Сладкарството е истинско изкуство. Всеки ли може да се научи на него?

Не мисля, че има хора, на които не би им се удало сладкарството – убеден е Петко. – Всеки може да стане сладкар, но само от човека зависи дали ще бъде добър сладкар.

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

Кирил Петков

Кирил Петков отрече евентуално разцепление в коалицията ПП-ДБ

“ Мили мои медийни бухалки, платени анализатори, корумпирани души, умрели от страх, няма как да ви се сбъдне тази мечта за разделение в нашите редици .” С това обръщение във фейсбук страницата си съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил..

публикувано на 01.09.24 в 14:07

Двете крила на ДПС в съревнование пред ЦИК кой да регистрира листите на партията

Привърженици на ДПС на Делян Пеевски и на ДПС на почетния председател Ахмед Доган чакат ред пред Централната избирателна комисия, за да регистрират партийните листи за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври т.г., информира БГНЕС. “..

публикувано на 01.09.24 в 13:18

Симпатизанти на лидера в оставка Корнелия Нинова протестират пред централата на БСП

Около 50 привърженици на Корнелия Нинова, която подаде оставка като лидер на БСП след лошото представяне на партията на последните парламентарни избори, се събраха пред партийната централа преди началото на днешния Национален съвет. Протестиращите..

публикувано на 01.09.24 в 11:44