Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш посланик на толерантността и равноправието

Работата на посланика не е толкова лесна. Представях си, че е много уморително, скучно, а всъщност е много интересно и приятно. Такива са впечатленията на Евелина Димитрова от с. Галиче, която наблюдава отблизо работата на посланика на Конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. Мюриел Берсе Коен. Седемнадесетгодишната българка влезе в ролята на швейцарския дипломат, след като се класира успешно на конкурса „Посланик за един ден“, организиран от британския посланик у нас Ема Хопкинс. Целта на инициативата е да запознае победителките (момичета между 15 и 19 г.) с международната дипломация в действие, както и да ги насърчи да се ангажират в тази област и да допринасят с възгледите си за развитието на страната си в международен план. В навечерието на 8 март тази година младите „посланици“, заедно с ръководителите на дипломатическите мисии, ще вземат участие в кръгла маса на високо ниво, на която ще се проведе дебат за равенството между половете.

Мястото на жените трябва да е същото като при мъжете – казва Евелина. – Смятам, че ние не трябва да се делим по етнос, пол, възраст, раса и т.н. Ние сме хора и всички имаме еднакви възможности. Мисля, че би било добре мъжете и жените да работят в екип. Знаем, че мъжете мислят по един начин, жените по друг и затова е хубаво да стигат до взаимно съгласие. Това е истинската хармония и равнопоставеност.

Евелина спечелва журито с есе, в което излага своята гледна точка за ранното детско развитие, ромската интеграция и равноправието на жените.Когато я избират сред многото участници, тя не може да повярва, че й се случва:


Вътрешно бях много развълнувана – разказва тя. – Още от миналата година знаех за съществуването на тази кампания. Тогава не кандидатствах, понеже нямах тази смелост, но сега се престраших. Мислех си колко ли е трудно да ме одобрят и ето, че сега съм посланик. Надявам се, нещата, с които се занимавам, да бъдат разбрани.Със сигурност ще продължим сътрудничеството със швейцарското посолство, както и с хората, с които се запознах. Има идеи, които мога да заимствам от посолството и да ги реализирам на село, да ги приложа в училище. Заедно с мои приятели създадохме асоциация с екологична и образователна насоченост.

Заедно със посланика на Конфедерация Швейцария Евелина посети ромския квартал „Кошарник“ в Монтана, където по проекта ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество е построена изцяло нова детска градина. По думите на посланик Берсе Коен, макар и кратко, сътрудничеството с Евелина в рамките на инициативата  „Посланик за един ден“ я обогатява и й помага да разбере страната ни:



Много се радвам, че участвам, и че Евелина Димитрова е нашият посланик на Швейцария. Винаги съм смятала, че е много добре да се срещаш с млади хора. Обикновено сме в контакт с много представители на политическите, научните и бизнес среди, хора на изкуството и не толкова с млади хора. Убедена съм, че когато искаш да разбереш една страна, трябва да говориш с младите хора. Когато заемаш длъжността посланик, както в моя случай, можеш да бъдеш пример, вдъхновение и това го правя с желание. За мен поощряването на жената е много важно, а в това отношение мога да кажа, че България е по-напред от Швейцария. Ако погледнем участието на жените в политическия и икономическия живот, науката и технологиите, информатиката – България е на първо място в Европа. Затова съм убедена, че човек като Евелина, изпълнен с желание да помага и да даде своя принос в развитието на страната си, отправя много важно послание към обществото. Важно е да се покаже, че въпреки някои негативни представи, сред нейната общност има млади хора, които искат да учат и да участват в развитието на страната си.

Снимки: ©FDFA



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24