Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените в бизнеса: Албена Симеонова, био винопроизводител от Никопол

Слънцето, реката и земята превръщат виното на Албена Симеонова в еликсир за душата

Снимка: личен архив

Отдавна производството на вино и лозарството не запазена територия само за мъже. Но да произвеждаш не обикновено вино, а истински еликсир, който има европейски сертификат за биопродукт, да се грижиш за лозя, които са се ширнали в прави редици, чак до хоризонта, да обработваш близо 300 дка от най-чистата природа в България – част от Европейската екологична мрежа Натура 2000, да даваш работа на десетки семейства в един от най-изостаналите икономически региони на страната ни, това вече е присъщо на малцина. Духът на предприемач със смели идеи и несломим оптимизъм са характеристики на личността на Албена Симеонова.

Снимка: Гергана МанчеваТя е родена в Перник. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, със специалност биология и химия. По-късно специализира Агроекология и Управление на околната среда в САЩ, но вече 20 години живее в гр. Никопол, за да е по-близо до земята си.Албена се занимава с отглеждането на 290 дка лозя в землището на с. Любеново, и вече е сред крупните винопроизводители в Дунавския регион на България. Като търговец, тя свързва името на своето вино с региона на Никополското плато, в който е произведено. Причината е, че тук се спазва и цени много стара лозаро-винарска традиция, която тя доразвива, обработвайки земята на една от най-чистите и запазени в екологично отношение територии в страната, а може би и в Европа. Заради активната си роля в проекти, свързани с екологията и положените усилия в защита на сектора биоземеделие, Албена Симеонова е избрана за председател и на Българска асоциация Биопродукти (БАБ), която обединява всички биопроизводители в страната.

Доскоро всеки можеше да се срещне лично с нея в дните на Седмичния фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“, организиран пред сградата на Земеделското министерство в София. Там Албена Симеонова представи своите биовина – червено от сорта Каберне Совиньон и розе от сорта Сторгозия.

Предприемчивата българка е убедена, че храната трябва да бъде насочена към здравето на хората и към опазването на околната среда.

Все още на биопроизводителите им е много трудно в нашата страна, но макар и бавно има интерес към биопроизводството, казваАлбена Симеонова. Производството на биовино пък е още по-малко атрактивно. Хората у нас на първо място се интересуват да нахранят децата си със здравословни зеленчуци и плодове, а виното – дали ще е био, или не, от това не се интересуват особено много. Затова цената на биовината е същата, като цената на конвенционалните.

В земеделието аз не използвам пестициди, химически торове или генно модифицирани организми. Моите лозя се намират в Никополското плато, районът е включен изцяло в европейската екологична мрежа „Натура 2000“. Имам нови 120 дка лозя, а на последното изложение Зелена седмица, в края на януари в Берлин тази година, първото вино, което се продаде беше моят Мускат. Макар да е бяло, а знаем, че по традиция през зимата повече се пие червено вино, то се оказа фаворит на изложението. Много добри отзиви има и за розето, което произвеждам. Високо го ценят сомелиерите, но най-вече се харесва от обикновените потребители.

Според Албена, най-важното за всеки винопроизводител е да се вглежда добре във вкусовете на потребителите и да се стреми да разнообразява продукцията си. По-ниското алкохолно съдържание също прави виното ѝ пивко и леко. Произвеждам вино за износ в Белгия и Дания, но едновременно продавам и в България, допълва Албена Симеонова. Харесва се извън страната, защото вкусът е съвсем различен от познатите масови вина. Тайната е в качественото грозде, а аз залагам тъкмо на грижата за гроздовата реколта. Почти целият труд е на ръка, поради тази причина съм един от най-големите сезонни работодатели в района на град Никопол. На щат работят 25 човека, но сега, в сезона на резитбите, на полето са над 80 души. Хората от околните села са ангажирани в зарязването. Лозята ми са само в землището на с. Любеново, но там сега работят хора от Никопол, Въбел и Новачене. Разполагам с всички необходими съвременни машини за обработка на лозовите масиви. Капиталовложението е голямо, работата не е за всеки, изисква се много голямо търпение и желание да продължиш напред. Хубавото е, че вече има много европейски програми, които помагат на подобен прохождащ бизнес и на занимаващите се с биоземеделие. А това, че страната ни е част от Европейското семейство, носи ползи за повечето земеделски производители.


Снимки: личен архив и Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50