Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Евроизборите в някои страни започнаха, в България кампанията продължава

Снимка: архив

Изборите за евродепутати започнаха в Холандия и Великобритания днес, утре продължават в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия, а в България и останалите страни от ЕС ще са в неделя - 26 май.

Най-ново проучване на агенция "Тренд" потвърждава, че ерозията в подкрепата за ГЕРБ /31.5%/ е спряла и управляващата партия отново има лек превес над БСП / 30.4%/. Социолозите от агенцията обаче смятат, че е по-коректно да се говори за практически паритет, защото предимството е по-скоро психологическо и крайните резултати ще зависят най-вече от избирателната активност. На трето място е ДПС с подкрепа от 12.8%,  а с подкрепа от 5,8% ВМРО-БНД е на минимално отстояние от прага за влизане в Европейския парламент /5,88%/.

Чувствително различни са резултатите от изследване на „Алфа рисърч“, според което с подкрепа от 31.1 на сто ГЕРБ изпреварва с близо 5% БСП /26.6%/. Но и според тази агенция на трето място е ДПС /13.9%/, а на четвърто ВМРО-БНД /6%/.

Сред последните изявления в предизборната кампанията на БСП се откроява най-вече оплакването, че непосредствено преди изборите партията е обект на полицейски, административен и икономически натиск.

Реплика на управляващата партия ГЕРБ на това оплакване засега няма и критиката й към основния опонент БСП с днешна дата е, че идеята на социалистите за единна европейска минимална работна заплата е популизъм.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова привържениците на движението с вота си на 26 май да заявят “смяна на националистическата власт“ и така да съдействат на Европа за пресичане на ксенофобията, омразата, разделението и противопоставянето.

Днес вечерта ВМРО-БНД закрива официално предизборната си кампания с фолклорен концерт в близкия до София град Елин Пелин.

Националният обществен защитник Мая Манолова поиска от ЦИК да бъде осигурено ръчно преброяване на гласовете от машинния вот, за да се гарантира неговата достоверност и избегнат съмнения за манипулиране на изборите.

Още от категорията

Христо Панчугов

Смяна на министър засенчи политическите декларации за новата парламентарна сесия

Ден след откриването на новата парламентарна сесия, състояло се на 15 януари, реакциите в медиите и публичното пространство на България по повод събитието показват, че обявените от политическите сили намерения за идните месеци са засенчени от..

публикувано на 16.01.20 в 10:57

Парламентарните сили обявиха намеренията си за новия политически сезон

В началото на новата пленарна сесия основните парламентарни групи излязоха с политически декларации за приоритетите си през 2020 г. От ГЕРБ предупредиха, че вътрешните и международни напрежения в началото на тази година налагат да се проявява воля за..

публикувано на 15.01.20 в 13:53

Политиката на ЕС за Косово – в контекста на европерспективата на Западните Балкани

На фона на въпросителните около старта на преговорите за членство в ЕС на държави като Албания и Северна Македония, някак далечна изглежда и европейската перспектива за Косово. Тази страна от Западните Балкани също е с амбиция да стане член на ЕС,..

публикувано на 15.01.20 в 12:12