Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природонаучният музей кани децата на изследователска ваканция

Кой е най-големият бръмбар в света? А кое е най-силното животно? Живели ли са някога по днешните български земи динозаври? Има ли такива животни, за които дори мама и татко не са чували? Отговорите на тези и много други въпроси децата ще могат да научат в лятната „Изследователска ваканция в музея“. Тя ще се проведе в едно вълшебно и неудържимо притегателно за децата кътче в столицата – Националния природонаучен музей, най-стария музей в България, който навърши 130 години от създаването си!



Там, в царството на хилядите препарирани животни, сред които бели мечки и черни пантери, ягуари, папагали ара, бръмбари и пеперуди от Лапландия и Хималаите, и дори отдавна изчезнали животни, като каролинския папагал, вкаменелости, разни минерали и даже късче от Луната, малките любопитковци ще научат много интересни неща за растителния и животинския свят от увлекателните разкази на учени-изследователи, работещи в музея.



Ваканцията се организира за деца на възраст от 8 до 13 години в дните от 3 до 28 юни – всяка седмица от понеделник до петък. Там ще ги очакват целодневни занимания, свързани с опознаването на природата, като срещите с изследователите ще се редуват с игри. Темите са разработени така, че да не затрудняват децата и да са им интересни. Те са изцяло съобразени с тяхната възраст, уверява екскурзоводката Веселина Чирова:

Темите ще бъдат много разнообразни. Някои от тях ще са в две части, но като цяло сме направили така, че да не се повтарят. Ще има теми за земноводни, влечуги и паяци, за животните в киното, тъй като някои от нашите учени се занимават и с това. Ще има срещи и с живи животни.



Изследователските ваканции в Националния природонаучен музей всъщност вече са се превърнали в традиция. Учените имат голям опит в общуването с децата и наистина умеят да представят своите обширни познания в областите, в които работят, така, че да провокират децата, да ги накарат не само да задават въпроси, но и да търсят отговори, да спорят, и изобщо – да се чувстват с тях като равни, споделя Веселина Чирова:

Децата винаги взимат участие в дискусиите и се получава интересно. На тази възраст те са изключително любознателни, а нашите учени им обясняват на напълно разбираем език всичко, което ги интересува.



А децата, с техните непредубедени и открити за света умове, искат да знаят наистина всичко. Но, разбира се, имат си и любими теми:

Тези, които са им най-интересни, са свързани с животните, които участват в киното. Сред любимите на децата теми са също насекомите, земноводните и влечугите, – изрежда Веселина Чирова и допълва: – Тази година ще имаме и две теми за растенията. Ще говорим за орхидеите с Ирина Герасимова, която е ботаник. Ще има и тема, посветена на храстите и дърветата около нас. Ще излезем с децата навън и те ще могат да се запознаят с някои видове.



Още след първото занимание децата си тръгват от музея, заредени с много впечатления и положителни емоции, и с нетърпения чакат следващия ден с новите срещи в музея и вълнуващите истории за диви животни и загадъчни растения, твърдят родителите им. А кой знае, за някои от тях това може да са първите стъпки към бъдещата професия?

Снимки: nmnhs.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10