Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин разработи нов метод за борба с раковите клетки

Снимка: czpz.org

Българският лекар Владимир Жаров и екипът му тестват собствена система за борба с рак на кожата. Създателите на новия метод доказват, че при 27 от 28 пациенти, системата им засича туморните клетки 1000 пъти по-добре от сегашните технологии. Големият успех на тяхната технология обаче е, че успява да унищожи голям процент от клетките, разпространяващи рака в реално време.Ако продължи да се развива, инструментът, който екипът е създал, може да осигури безвредно и неинвазивно засичане и унищожаване на такива клетки още преди те да образуват нови тумори в тялото. Устройството, наречено цитофон, може да изследва литър кръв за около час, без кръвта да напуска тялото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Венцислав Велев (вдясно) със сребърния медал от олимпиадата.

Сребърен медал от Международната олимпиада по философия за единадесетокласник от Русе

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки. С по-добър резултат от него бяха само двама ученици – златните медалисти..

публикувано на 21.05.24 в 17:13

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23