Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Consequences – втори авторски албум на Милен Кукошаров и Веселин Веселинов-Еко

Снимка: личен архив

Изминаха две години от излизането на първия солов албум, създаден от двама наши джазмени – Милен Кукошаров (пиано) и Веселин Веселинов- Еко (бас). Озаглавен ImproviSatie, той бе посветен на Ерик Сати. Музикантите представиха част от творчеството на френския авангардист с нов, различен прочит, пречупен през тяхната джаз призма.

Търсенето на нови музикални хоризонти поражда идеята Милен и Еко да се съберат като Das Weltschmerz Duett. Името предлага Веселин Веселинов-Еко. Weltschmerz означава „световна болка“ или „мирова скръб“, свързва се с чувството на болезнена меланхолия, която човек изпитва поради собственото си несъвършенство, схващано като част от несъвършенството на света. „Мировата скръб“ е широко разпространена в творчеството на редица европейски поети и писатели от края на XVIII и първата третина на XIX век – Джордж Байрон, Джакомо Леопарди, Франсоа Рене дьо Шатобриан, Алфред дьо Мюсе. Интелектуалците по онова време трудно са приемали житейските промени и са намирали битието за безсмислено. Чрез своето творчество Милен и Еко се противопоставят на това виждане. Всеки от двамата инструменталисти имат дългогодишен опит и като джаз импровизатори, и като композитори и аранжори. Симбиозата между всичко това води и до следващия албум, станал факт преди броени дни. Той е с повече авторски пиеси на двамата музиканти и носи името Consequences („Последствия“). Съ-продуцент е Марио Кръстев. Повече ще разберем от Милен Кукошаров:


Във времето след първия албум доста неща при нас се развиха чисто музикално. Продължихме с търсенето и експериментирането в импровизационно отношение както върху музика на Ерик Сати, така и върху други композитори. Затова го нарекохме и „Последствия“, т.е. албумът е вследствие на нашето музикално израстване. Много добре се сработихме с Еко и относно собственото ни импровизаторско мислене. Така във времето добихме повече смелост, за да направим нещо различно. Това стана с други похвати, които вече ни се изясниха и ги приложихме в този албум. Наистина отне време, докато стигнем до сегашния момент, в който вече се чувстваме комфортно двамата в студиото. Но мисля, че има и още много път да се извърви оттук нататък. Много сме заети със странични формации и проекти. Затова този албум стана лесно – по отношение на изпълнението, но трудно за организация. Но използвахме инерцията – от първия ни албум имахме и пиеси за втори. Така че колелото бързо се завъртя. В Consequences включихме отново пиеса на Ерик Сати, защото някои хора, които познават първия ни албум, ще очакват пак негова музика. Но тук пиесите са доста по-различни от включените в първия диск. Новият проект съдържа шест авторски композиции – четири мои и две на Еко. Освен това сме направили интерпретация и на едно ноктюрно от Рахманинов. Албумът започва с Танго, носещо името на дуета и е написано от Еко.



Милен Кукошаров от няколко години активно пише музика и за театър. Там намира друг вид свобода, която го обогатява като музикант. Последната пиеса от албума Consequences – „Shores of the sky” е доказателство за това.


Промоцията на албума се очаква през септември, на Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Има идея да бъде представен и през есента в Берлин и Виена.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15