Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български творци в изложбата „Махатма Ганди - сила на Истината“

На 2 октомври се навършват 150 години от рождението на Махатма Ганди. По този повод на 17 септември в галерия „Оборище 5“ се открива изложбата „Махатма Ганди – сила на истината“, в която 20 изтъкнати български художници и скулптори представят свои творби, вдъхновени от делото и личността на великия син на Индия. Организатори са Индологическа фондация „Изток – Запад“ и посолството на Индия. Г-жа Пуджа Капур, посланик на Индия у нас, лично ще открие изложбата.

Мохандас Карамчанд Ганди, наричан Махатма (велика душа), е сред най-значимите световни личности. Духовен водач на движението за независимост на Индия, той успява да постигне целта си – родината му е обявена за независима държава през 1947 г. Посветил целия си съзнателен живот на предана служба в името на другите, той спазвал и проповядвал висок морал, ненасилие, придържане към истината, пълна физическа, духовна и политическа свобода. „Няма път към мира – мирът е пътят“; „Насилието е оръжие на слабите“; „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“… Това са само част от най-популярните му сентенции, които хората по цял свят не спират да припомнят. Мъдростта и делата на Ганди са вдъхновили и българските творци, за които разказва изкуствоведът Пламена Рачева, директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна:


Проектът наистина е уникален, за първи път у нас изложба е посветена изцяло на Махатма Ганди. Ще видим творби на някои от най-добрите художници и скулптори на България – Иван Русев, проф. Иван Славов, проф. Десислава Минчева, проф. Емил Попов, доц. д-р Камен Цветков, Красимир Тодоров, Аглика Гайтаникова. Куратор на изложбата е Селма Тодорова, тя също представя свой диптих. В никакъв случай не бива да пропускаме и имената на проф. Станислав Памукчиев, д-р Стоян Дечев, доц. Цветан Стоянов, Рашо Митев, Цветослав Христов, Стефан Чурчулиев, Хари Атанасов, Пенка Атанасова, Иван Милушев, доц. Валентин Господинов, проф. Емил Попов, Цанко Цанков. В тази експозиция те споделят своята рефлексия от личността на Махатма Ганди, за да се види мащабното присъствие на мъдреца и в днешния ден. Махатма Ганди принадлежи на света и световната история, той ще остане като една от просиялите личности, дали нов път на човечеството не само в неговото духовно развитие, но и в чисто практическата страна на живота.

„Портрет на Ганди“, худ. Борис ГеоргиевВ експозицията може да се види и една забележителна картина, рисувана от Борис Георгиев през 1935 г. Това е може би единственият портрет на великия Ганди от български художник, правен от натура. Запазени са редица писмени сведения за приятелството между Махатма Ганди и Борис Георгиев, някои от които са публикувани. Миналата година този портрет постъпи в колекцията на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна, родния град на художника. Портретът е интересен и с това, че в левия ъгъл Махатма Ганди собственоръчно е написал: „В нозете на Бога, в сърцата на бедните.“ Всъщност от това духовно послание Борис Георгиев взима идея за голямата своя картина “Среща с париите“ („Даридра нараян“).

Експозицията „Махатма Ганди – сила на истината“ е в София до 2 октомври, а след това ще може да бъде видяна в галерии из страната ни, в Индия и Република Северна Македония.

На 30 септември в същата зала, на фона на изложбата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в партньорство с посолството на Република Индия и Индологическа фондация „Изток – Запад“ ще представят марка с лика на Махатма Ганди, поръчана от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по повод годишнината. Автор е Стоян Дечев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20