Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларката Нели Салчева: Едно бурканче мед дава много повече здраве от което и да е лекарство

Снимка: Шевкие Чакър

Общинското пчеларско сдружение „Акация ” – Пловдив организира от 8 до 17 ноември последното за годината пчеларско изложение. Сред изложителите щандът на Нели Салчева и дъщеря й Гергана привлича погледа с красиво подредените буркани с различните видове мед и с разнообразието от медни продукти и ето защо потокът от чужденци тук не секва.


Семейството ми се занимава с пчеларство отдавна. Имаме четири пчелина – започва разказа си Нели Салчева и продължава: Единият е в Калоферския Балкан, другият в село Пролом до Карловски бани, третият в с. Драгомир – пак в Средна гора, а четвъртият − в полето, в с. Строево. В различните пчелини се опитваме за разграничим меда, за да имаме повече видове.

Произвеждаме общо 7 вида мед − горски букет, кориандър, лавандула, липа, липова мана − тук държа да подчертая, че в Калоферския Балкан има много липа и, при благоприятни условия, пчелите събират липова мана, акация и рапица. Годината не бе благоприятна за акацията и пчелите я смесиха с драката.

Като собственик на пчелини в планината и в полето Нели Салчева обобщи проблемите на пчеларите така:

В полето пострадахме от пръсканията и летящата пчела. Всичко това се отрази на добивите. В Калоферския Балкан и в Средна гора сме по-защитени, но там съответно добивите от мед са по-ниски, а това трудно се оценява. Балканският мед е по-плътен, по-силен, но като количество е много малко.

Заради ниските изкупни цени, семейство Салчеви предпочита директната продажба и така успява да прескочи прекупвачите. Нели и Гергана разчитат на постоянните си клиенти, които ги търсят и оценяват качествата на меда от Калоферския Балкан и Средна гора. „Може би ще търсим и продажби извън страната”, споделя плановете си Нели Салчева.

Докато разговаряме, красиво оформеният пчеларски щанд привлича вниманието на група английски туристи.

Какъвто и мед да опитат, чужденците го намират за много вкусен, – казва с усмивка собственичката. – Преди да се занимавам с пчеларство бях слушала някъде, че европейците обичали само лек мед като този от акация и рапица. Не е вярно. Харесват всички видове български мед.

За тези, които все още се съмняват в чудодейните свойства и качества на пчелите Нели Салчева сподели:

Стресът в ежедневието ни се отразява негативно. Хубавото при нас пчеларите е, че когато отидем при кошерите, всякаква болка изчезва, особено ако обичаш пчелите. Започваш да се занимаваш с техните проблеми. Чистият въздух, който се диша в самия пчелин е наситен с техните феромони, които действат добре на човешкия организъм.

За това как пчелите „възпитават” човека Нели философски разказва:

Нечистоплътен човек не може да стане пчелар, пияница не може да стане пчелар, нервен човек не може да бъде пчелар. Ако телефонът в джоба ми звънне и аз разглеждам рамка с пчели, веднага се усеща как те настръхват. Или ако повиша тон и извикам съпруга ми Иван в другия край на пчелина, те веднага реагират и стават нервни.

Въпреки че България произвежда един от най-качествените видове мед в Европа, българинът, за разлика от европейците, консумира най-малко мед. На какво се дължи този факт?

Наистина българинът консумира много малко мед. С тези изложения се опитваме да запознаем хората с ползите от меда и това е възможностда се свържем с крайния клиент. Пчеларското ни дружество организира всяка пролет и всяка есен по два пъти десетдневни изложения тук, в центъра на Пловдив.

В края на разговора Нели Салчева отправи призив: Много по-хубаво е да се консумира мед, отколкото тези пари да се дават в аптеката. Едно бурканче мед дава много повече здраве от което и да е лекарство!


Снимки: Шевкие Чакър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40

Дрескод "българска шевица" за първия учебен ден в училище в Кърджали

Със специален дрескод ще започне на 16 септември новата учебна година в Средно училище "Йордан Йовков" в град Кърджали. Мотиви на български шевици ще са задължителни за облеклото на всички учители и ученици в училището в първия учебен ден...

публикувано на 15.09.24 в 19:10
Септември в Осоговската планина

Повече облаци и малко слънце в първия учебен ден

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°,..

публикувано на 15.09.24 в 18:10