Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Андон Балтаков: Вярвам в доброто, което всеки човек притежава

Радио България е прозорецът на България към света и на света към България, казва генералният директор на БНР

Снимка: Ани Петрова

След поредица от сътресения, заради криза в управлението на Българското национално радио, за генерален директор на медията бе избран Андон Балтаков. Първите си стъпки в журналистическата кариера той прави в Радио България, а работата му с най-ярките имена в историята на БНР задава посоката на неговото бъдещо развитие. След специализация в BBC, постъпва в Associated Press в Ню Йорк, а после и в CNN Digital, където се издига до мениджърски позиции.
Реализацията в Съединените щати ми даде много – в професионален и в личен план. За мен като човек и професионалист има един момент, в който се замисляш дали можеш да дадеш нещо обратно. Тъй като Радиото премина през няколко кризи, направих анализ, преди да напиша концепцията, и стигнах до извода, че голяма част от тези кризи са предизвикани от начина на управление и ръководство на организацията. Смятам, че за тези 20 години съм успял да натрупам не само теоретичните познания за модерно управление на една комплексна структура каквато е БНР. В същото време познавам и спецификата на правене на съвременна дигитална журналистика и хората, които създават радиопрограми биха могли да се ползват от тези познания и моя начин на управление.“

Любовта към Радиото и предизвикателството да изведе обществената медия на челни позиции в дигиталното пространство карат Андон Балтаков да поеме решаващата крачка към България и да остави уредения живот и успешната си кариера в САЩ. За него най-важни са хората, а не управленските функции или системите за управление, които има в една организация. За да разбере какво е усещането и мисленето на хората, провежда срещи с всички работещи в системата на БНР.

От една страна усещам надеждата, но от друга страха – казва Балтаков. Не мога да разбера защо хората са се страхували толкова дълго време. Страхът ги кара да не мислят творчески и има негативен ефект върху техните умения. Искам по някакъв начин да катализирам промяната точно в това вътрешно усещане у всекиго, за да разгръща пълноценно способностите си и това да му доставя удоволствие. Това е един от основните фактори за успешно развитие.

В творческите организации, в които съм работил в САЩ, хората отиват на работа с любов, защото разгръщат себе си. Аз идвам така на работа всеки ден и това очаквам и от хората. Те имат пълната ми подкрепа, ако са точно толкова искрени като мен в стремежа ми да допринеса за бъдещото развитие на БНР.“

За новия генерален директор на БНР, Радио България е „прозорецът на България към света и на света към България.“

„С тази философска рамка ще работя с колегите в Радио България, за да я реализираме“ – подчертава той. По отношение на звуковото присъствие на програмата, Балтаков е категоричен, че то трябва да се осъществи. С помощта на хората в програмата той смята да изгради стройна концепция, с която предаванията за чужбина да придобият съвременен облик.

Като човек, живял дълги години зад граница, наблюденията на Андон Балтаков са, че чужденците се интересуват от културата и сигурността, независимо дали са временно пребиваващи или просто туристи. Същото важи и за нас българите.

Първото нещо, което проверяваме – дали е стабилна държавата. След това се интересуваме дали хората са усмихнати и отзивчиви, как живеят. В туристическите справочници има всякаква информация къде и какво трябва да се посети. Но това, което хората, посещаващи една държава искат да разберат, е къде ходят местните, как се забавляват, кое ги прави радостни. Въпросът е да покажем как живеем и колко сме гостоприемни. Америка е съвсем различна. Не мога да сравнявам България със Съединените щати. И двете държави си имат своите плюсове и минуси. Пътувал съм и съм работил в други държави и винаги съм искал да видя хубавото, защото всяка една страна има с какво да ме обогати и като човек и като професионалист. Да, има неща, които не ни харесват,  но е добре да се открият и положителните . Това важи и за хората – всеки един човек, някъде дълбоко в себе си е добър!


Още от категорията

Майките от малките населени места и селата често нямат достъп до качествена педиатрична помощ

Качеството на майчиното и детското здравеопазване в България

Макар и бавно през последните 4-5 години раждаемостта в България нараства. Тя беше изключително ниска в периода около 1997 година, когато страната ни преживя сериозни икономически сътресения. Тогава лекарите алармираха за лавинообразен скок на абортите в..

публикувано на 08.01.10 в 11:23

Спестяванията на българите са скочили с над 10 процента

Рекордни суми са спестили българите през кризисната 2009 г. По данни на БНБ, за последните 12 месеца увеличението на спестяванията е с 2.3 млрд. лв., което прави годишен ръст от 10.63 процента. В края на ноември депозитите на населението достигнаха повече..

публикувано на 08.01.10 в 09:56
Посланикът на Унгария Н. пр. Юдит Ланг, посланикът на Кралство Испания Хорхе Фуентес в България и временно управляващ посолството на Белгия Катрин Раймайкерс /от ляво на дясно/.

България е част от приоритетите на испанското председателство на ЕС

На 31 декември 2009-а година приключи шведското председателство на ЕС. Щафетата пое Испания, която ще оглавява Съюза през следващите шест месеца. По този повод посланикът на Испания в България, Н. пр. Хорхе Фуентес, даде пресконференция, на която присъстваха..

публикувано на 08.01.10 в 09:18