Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на майчиния език

Българчетата в Германия изучават родна реч в 38 неделни училища

| обновено на 24.05.20 в 00:05
Снимка: bg-euregio.de

Най-многобройната българска общност зад граница живее в Германия и наброява 416 хиляди души, според приблизителни данни на външното ни министерство от 2019 г. Увеличаващият се брой на емигрантите от България налага разкриването на нови неделни училища, в които децата да развиват познанията си по роден език. В момента в германските провинции има общо 38 български училища, докато преди десет години те са били едва шест.

Едно от средищата, които обединяват сънародниците ни в Германия, Белгия и Нидерландия, е Българският културен и образователен център в Ахен (Aachen), провинция Северен Рейн-Вестфалия. Основан е преди три години от някогашни студенти в Германия, които са създали семейства и са се установили за постоянно в областта. Към центъра функционира и българско училище с преподаване на майчин език, родинознание и история.


„Смятаме, че само българският език не е достатъчен и трябва да се знаят също така традициите и културата – казва Добромир Машев, председател на центъра. – И чак когато ги дадем на нашите деца, ще можем да твърдим, че те са получили стабилна основа. Затова и направихме не чисто българско училище, а български културен и образователен център.”

Началото му е положено с едно събиране, в което децата да майсторят мартеници. Оттогава българите от трите държави прекарват заедно големите празници и открояват присъствието си като общност с различни събития – сред тях са Дни на българската култура и Ден на народите в Ахен.

Но освен да приобщават сънародниците ни на основата на общия произход и език, от Центъра работят и за интегрирането им към голямото европейско семейство, към което всички ние принадлежим.

„Това е една от нашите основни цели – категоричен е председателят на Центъра. – Българчетата, които израстват в Германия, имат нужда да знаят корените си – и само ако тези корени са хубави и здрави, те могат да се развиват и да продължат напред. Според хората, които от дълго време вече сме в Германия, българската страна и култура не се ограничават само в границите на България, а са много по-всеобхватни. И независимо от това къде се намираме − защото няколко милиона българи живеят по света, важно е да запазваме традициите, но и да се интегрираме в съответната страна.

Международният конкурс „Аз Буки Веди” е събитието, което българчетата от неделните училища в Германия посрещат с голям интерес. Тазгодишното му издание ще се проведе на 21 юни в Ахен.

„Децата са страшно мотивирани, тъй като показват знанията, които са получили в българските училища – разказва Добромир Машев. – Конкурсът е за четене и в него присъства авторитетно жури от езиковеди и преподаватели в Софийския университет. Всяко дете получава малка награда и сертификат за участие, избират се и кралица и крал на буквите. Децата излизат много надъхани на сцената, защото искат да покажат най-доброто от себе си. А после, връщайки се в собствените си училища, разказват колко е било красиво и с участници от кои държави са се запознали. Така се създава един международен конкурс, който се надяваме да бъде подет и от други колеги. Още повече че догодина ще се проведе първото му издание извън Германия − в Лондон.”

Снимки: bg-euregio.de




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05