Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява за съхраняване на Болградския район като български

Снимка: mfa.bg

Външният министър Екатерина Захариева обсъди с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на Киев за административно-териториална реформа на Болградския район, населен предимно с етнически българи. По телефона Захариева изрази надежда Украйна да преосмисли своята позиция и да вземе под внимание мнението на 200 000-та българска етническа общност в областта, която не е съгласна с промяната. Българското малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да се зачитат, призова Захариева. Тя покани Кулеба да посети България. Двамата са разговаряли и за пътуванията на украински туристи до България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

Тръгват германските влакове между София и Бургас

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Германия Ирене Мария Планк представиха модернизираните немски вагони втора употреба, придобити от БДЖ, предаде БГНЕС. Те ще обслужват дестинацията София -..

публикувано на 21.06.24 в 17:01
Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55