Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските музиканти по света

За мечтите и успехите на едно българско семейство в Бостън

Елена Колева: „Вървим напред заедно и това е най-големият ни успех“

Снимка: личен архив

Елена Колева и Пламен Карадонев са първите българи − преподаватели във факултетите по пиано и пеене на Berklee College of Music. Напускат България преди 19 години, за да учат джаз в САЩ. Мечтата им е да успеят в родината на любимата си музика.


„Не е лесно да вземеш такова решение и то в момент, в който вече имахме успешна кариера – разказва Елена. – Бях преподавател в Нов български университет, класът ми беше доста голям. Като джаз певица се изявявах активно. Заедно с Пламен имахме бенд, с който участвахме в различни фестивали, изнасяхме концерти. Но решихме да поемем по нов път. Той беше приет в Berklee College of Music, аз – в New England Conservatory. Много сме щастливи, че успяхме в тази силно конкурентна среда и продължихме напред с музика. Вече четири години преподаваме в Berklee.

В класа ми има студенти по пеене от цял свят – Колумбия, Мексико, Перу, Норвегия, Швейцария, Китай и др. Научавам много за техните култури, те ми дават енергия да изляза извън „моето“. Превърнала съм се в един „вибриращ“ учител, развил чувствителност към различни култури. Заедно преминаваме през всички вокални стилове – опера, мюзикъл, фолклор, поп, R&B, съвременен джаз... В България получих много добра подготовка по пиано, солфеж, теория и това сега е неоценимо.


Наред с преподаването по пеене, в колежа ме наеха да подготвя програми за часовете по пеене a prima vista, за лятното обучение, което провежда колежът, както и програма за онлайн обучението.

Планирам да направя и ансамбъл, който да изпълнява предимно джаз − моята сила и голямата ми любов. От следващата есен при мен ще учи Менеа Кефалов − талантлива млада певица, българка, родена тук. Често имаме българи и съм щастлива, че мога да бъда техен ментор по време на обучението им. Пламен също има много талантливи студенти по пиано. И двамата организираме студентски продукции, представяме собствени концертни проекти.

Работата ни е много артистична, свързана е с много изяви, контакти със световноизвестни музиканти, които провеждат в Бъркли т. нар. jazz clinics. Сред тях са Кърт Елинг, който идва всяка година, също Джейкъб Колиър. ДиДи Бриджуотър беше в колежа преди няколко месеца. На последното тържествено завършване на учебната година, което беше онлайн, бяха гости Касандра Уилсън и Джон Леджънт. Повечето са хора, от които съм се учила и е прекрасно, че мога да изпитам това като артист.“

„За мен семейството е на първо място – споделя още певицата. – Вървим напред заедно и това е най-големият ни успех.“ Когато се установяват в САЩ, с тях е Мартина − по-голямата дъщеря, която в момента завършва магистратура. В Бостън се ражда Симона. Днес тя е на 14 г.


„Занимавам се с танц, пеене, участвала съм в няколко мюзикъла – разказва Симона на хубав български език. − Мечтая да пея на Бродуей и сега се подготвям за това.

От осем години ходя на балет в Бостънското балетно училище пет пъти седмично, участвала съм в балетни представления на Бостънската опера. Татко ми дава уроци по пиано, а пеене уча с мама. Четири години ходих в Българското училище в Бостън, учих български език, литература и математика. А любимата ми българска песен е „Подслон в дъжда“ от репертоара на Васил Петров.“

Симона има няколко видеозаписа заедно с баща си, който ѝ акомпанира. Сред тях е и песента Better Days, записана по време на карантината в домашното студио и предназначена за афро-американската църква, в която Пламен е музикален директор. Наред с всичко останало, той не спира да композира и наскоро публикува последния си авторски проект.


„Продължаваме и работата си с квартет „Петият сезон“ (The Fifth Season Quartet), с който преди няколко години гостувахме в България и изнесохме доста концерти – допълва Елена Колева. – В него сме заедно с барабаниста Оустин МакМен и джаз арфиста Чарлз Овъртон, който свири невероятно добре в неравноделни размери, а това е много важно, тъй като Пламен постоянно използва сложна метрика в авторските си пиеси и аранжименти. Работим и с една истинска звезда в джаза – Джери Бергонци. Подготвяме нов проект, който планираме да представим с концерти в Европа и разбира се − в България. Имаме покана от Arlington Jazz Festival в Бостън и на 31 май ще представим онлайн 30 минутна програма, част от композициите, които подготвяме като дуо.“


Чуйте интервютата в звуковите файлове.

Снимки: личен архив и Снежана Лазарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15