Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 117 г. от рождението на Филип Кутев

Снимка: philipkoutev.com

„Има мит, че Орфей е роден в земите, които България днес населява. Изглежда, че това е факт, а не легенда, щом неговите дъщери все още пеят там.”

Тези думи вестник „Ню Йорк таймс” написва през 1963-а – годината, в която най-големият български фолклорен ансамбъл прекосява Желязната завеса, за да покори с космическото си изкуство цял един континент. И макар родните изпълнители отдавна да са наричани по света “българските гласове”, едва ли в онзи величествен момент отблясъкът им би бил с най-благороден цвят, ако зад шлифоването им не стоеше големият музикант и ерудит Филип Кутев.

Роденият на 13 юни преди 117 г. композитор и диригент основава през 1951 г. Държавния ансамбъл за народни песни и танци и остава негов главен художествен ръководител до смъртта си през 1982г. Филип Кутев развива българския фолклор чрез обработката на автентични песни, изпълнявани от многогласен хор, и разнася славата на българското колективно творчество в Европа, Азия и Америка. Днес ансамбълът носи името на своя създател, отдавайки признателност на личността, която даде на света песни като „Лале ли си, зюмбюл ли си”, „Полегнала е Тодора”, „Прехвръкна птичка” и много други.

За емблематичната фигура за националната ни култура Филип Кутев, за композиторското му наследство и обаянието му е интервюто на Радио България с проф. Елена Кутева – музиколог, директор на ансамбъл „Филип Кутев“ и дъщеря на именития творец. Припомняме ви го чрез публикацията от архива на Радио България: ”Възрожденецът на българската музика и култура”

Редактор: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05