Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда „Ирис“ за „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев

Теодор Ушев
Снимка: БГНЕС

"Физика на тъгата" спечели наградата "Ирис" за най-добър късометражен филм, съобщава режисьорът Теодор Ушев във "Фейсбук" профила си

"В тези трудни времена нашият филм успя да се "възроди", след като бе в интензивното отделение (оказа се, вирусът заразява и филми), с отменянето на всички фестивали, за които беше селекциониран. Но победители са всички мои колеги, чиито филми бяха номинирани - за куража и стоицизма", пише режисьорът, чиято кариера в Канада започва благодарение на три картички за Радио България и на едно лого. 

Филмът, който Теодор Ушев създаде през 2019 г., е по едноименния роман на Георги Господинов. Това е вторият им съвместен проект - след "Сляпата Вайша, който беше сред петте филма, номинирани за "Оскар" през 2017 г. 

"Ирис" е награда за кино на канадската френскоезична провинция Квебек. Присъжда се ежегодно в няколко категории - "Най-добър филм", "Най-добро изпълнение", "Най-добър актьор", "Най-добра актриса", "Най-добър режисьор", "Най-добър сценарий" и други. 

Честито на Теодор Ушев!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20