Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 15 години местообитанията на царския орел са намалели двойно

Снимка: БГНЕС

Според проучване на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, за последните 15 години тревните местообитания на царския орел са намалели двойно, в сравнение с периода преди приемането на България в ЕС /2007/.

Сериозната промяна е свързана с превръщането на обширни затревени територии в обработваеми земи, повечето от които попадат в защитени зони от Натура 2000.

Чрез съвместния LIFE проект „Земя за царския орел“ БДЗП и фермери от „Натура 2000“ зоните работят за възраждането на традиционното пасищно животновъдство и възстановяването на мозаечните местообитания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тръгва платформата за български езикови ресурси онлайн БЕРОН

БАН представи платформа за български езикови ресурси онлайн БЕРОН. БЕРОН е съкращение ( Български езикови ресурси онлайн ), но и напомня за българския енциклопедист и автор на "Рибния буквар" Петър Берон. Чрез платформата се осигурява свободен..

публикувано на 10.05.24 в 14:06

"Шалом" отне награди на журналистите Петър Волгин и Юлиана Методиева

Ръководството на "Шалом" и организационния комитет на ежегодните награди на еврейската общност "Шофар" решиха да отнемат отличието на журналиста Петър Волгин и на главния редактор на интернет сайта "Маргиналия" Юлиана Методиева.  "Петър Волгин бе..

публикувано на 10.05.24 в 12:35

Авиобаза Враждебна в София отваря врати

За 10 май 16-а транспортна авиобаза Враждебна в София обяви Ден на отворените врати, съобщиха във Фейсбук от авиобазата.  Събитието е посветено на 40 години самолети L–410 и АН–26 в състава Военновъздушните сили на България. Вратите на..

публикувано на 09.05.24 в 21:10