Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пампорово привлича и през лятото

Летният сезон в родопския курорт - с грижа за здравето и тонуса

6
Снимка: Красимир Мартинов, БНР

"Движи се, дишай и споделяй" е мотото на Лято`2020 в планинския курорт Пампорово. Идеята е да бъдат привлечени повече хора да се движат и спортуват в планината. През цялото лято на разположение на туристите ще бъдат различни програми за организирани пешеходни преходи, с планински водач, из най-големите природни забележителности в околностите на Пампорово. 

Сред най-атрактивните предложения е преходът от центъра на курорта до митичните Орфееви скали, разкриващи панорамна гледка към Смолянските езера, връх Снежанка и посещение на едноименната телевизионна кула. 


Друга емблематична природна забележителност, до която има организирано пътуване, е еко пътеката „Каньона на водопадите“, започваща от близкия до Пампорово град Смолян. В най-високата си точка каньонът достига до 1800 метра надморска височина, а денивелацията е около 700 метра. Пътеката е с дължина около 6 километра, а по протежението ѝ могат да се видят невероятни природни пейзажи, водни каскади, причудливи скални образувания, вековни дървета, гъста и разнообразна растителност, малки пътечки и дървени мостчета и стъпала, правещи достъпа до всяко кътче от маршрута по-лесен.


Най-новото предложение в лятната програма на Пампорово е наречено „Енергийно презареждане“ и представлява пешеходна разходка с качване до връх Мургавец (1859 м.), вторият по височина в курорта след връх Снежанка (1925м.). Това е идеалното място за енергийно презареждане на духа и тялото чрез силата на природата, твърдят организаторите. Дори научно е доказано, че движението в планината, в комбинация със свежия и чист въздух, допринасят за укрепване на имунитета и цялостното здравословно състояние на човешкия организъм.


Слизайки от върха, туристите имат възможност да посетят приключенския парк „Язовира“, където на тяхно разположение са въжена градина с девет елемента, детски тролей, фитнес на открито, кът за игри, скокове върху въздушна възглавница, семейно вело трасе, горска пътека за бягане, риболов и зони за релакс.


В средата на юли се очаква да отвори врати и "Велопарк Пампорово"- най-големият специализиран парк за планинско колоездене в България и на Балканите.

И това са само част от атракциите, подготвени за любителите на планината през лятото… 

Снимки: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10