Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родната къща на Апостола пази ценни свидетелства за живота и делото му

7
Снимка: vlevskimuseum-bg.org

Васил Левски, превърнал се в национален символ на борбата срещу османското владичество, прекарва детските и юношеските си години в скромен дом в родния си град Карлово. Възрожденската едноетажна къща на семейството е построена през XVIII век от дядото Кунчо Иванов. Вдясно от каменните стълби се е намирало скривалището на Апостола, прикрито от вграден стенен долап, в който са се нареждали нагънати черги.

Дълго време необитавана, къщата рухва в годините около Освобождението. Възстановена е през 1933 г. по проект на архитекта Димитър Иванов, а карловци и войниците от местния гарнизон помагат с материали и безвъзмезден труд. Дъщерите на Яна - сестрата на Апостола, пък помага за пресъздаването на автентичния интериор. През 1937 г. домът на Васил Левски отваря вратите си за посетители и повече от 80 г. е превърнат в музей, който съхранява ценни свидетелства за семейството, живота и делото на националния герой.

Още интересни факти за дома на Апостола можете да прочетете в публикацията на Гергана Манчева “Карлово вдига къщата на Левски от пепелта и я пази като светиня”.

Снимки: vlevskimuseum-bg.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40