Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Президентът и премиерът – с позиция за протестите и „ремонта“ на кабинета

Според държавния глава Румен Радев, „прегрупирания в правителството“ не могат да го спасят и да върнат доверието на хората. Затова, по думите му, протестите с искане на оставки ще продължат. 

В Пловдив, където се срещна със студенти от специалност „Графичен дизайн и фотография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, държавният глава коментира и, че главният прокурор Иван Гешев е пропуснал много възможности да разкрие огромни злоупотреби на властта и олигархията, а вместо това е избрал да ги брани.


По-късно, също от Пловдив, където инспектира работата по Водния цикъл на града, премиерът Бойко Борисов обяви, че се очаква голям ремонт на правителството. Това обаче ще стане след вота на недоверие, внесен от БСП.

Министър-председателят посочи и, че президентът е „сценарист на антиправителствените протести“, провеждащи се в София и в други градове на страната.


Той повтори тезата си от последните дни, че предстоят тежки месеци, а най-трудно, според Борисов, ще бъде в края на годината.

Междувременно в София, Пловдив и други по-големи градове на страната за поредна вечер хиляди излязоха на протест срещу правителството. С искания за оставки на правителството и на главния прокурор започна осмият ден на недоволството в столицата. Към протеста се присъединиха и протестиращи от Бургас. Те бяха донесли поруганото българско знаме от плажа на нефтеното пристанище "Росенец". 


Още от категорията

Кирил Петков

Кирил Петков: Не отивам в Северна Македония с анекс към договора, а с готовност за ново начало

Българският премиер Кирил Петков се надява, че по време на визитата му на 18 януари в Северна Македония ще бъде договорено създаването на пет работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история . Това е споделил той в..

публикувано на 16.01.22 в 15:48
Даниел Фрийд

От България зависи дали иска да се върне под руски контрол

Западът трябва да е готов за нови провокации от страна на Русия, предупреди в интервю за БНР Даниъл Фрийд, бивш помощник-държавен секретар в САЩ. „Мисля, че Путин се опитва да сплашва, да използва „маскировка“ и натиск да накара Запада да..

публикувано на 15.01.22 в 12:14

Българската правителствена делегация ще посети Скопие

Министър-председателят Кирил Петков ще заминe на официално посещение в Скопие, Република Северна Македония на 18 януари 2022 г. В състава на българската делегация е министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и..

публикувано на 15.01.22 в 10:00
Подкасти от БНР