Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Песни за българското Черноморие“ или началото на „Златният Орфей“

Снимка: архив

През далечната 1965 г. се провежда конкурсът “Песни за българското Черноморие“. Датата е 1 август, а сцената е в легендарното Вариете на „Слънчев бряг“. По-късно конкурсът е преименуван в „Златният Орфей“ и става най-престижният международен форум за поп музика, провеждан у нас. 

В началото е Генко Генов, тогава музиколог в „Балкантурист“, който предлага да организира и проведе конкурса. Избира „Слънчев бряг“ като място, набиращо популярност сред наши и чуждестранни туристи. Като музикант, получил класическо образование, Генов добре осъзнава необходимостта от оригинални български естрадни песни (както ги наричат тогава), а подобен форум би изиграл огромна роля за каузата. Необходима е и територия, на която нашите изпълнители да „сверят часовници“ с чуждестранните си колеги, което добавя в регламента международния конкурс за изпълнители.  

Съвременниците на „златните години“ на „Златният Орфей“ разказват за големите имена от световните сцени, които са слушали на живо. Тогава улиците в цялата страна опустявали, защото концертите се излъчвали и но националната телевизия. Песните, получили награди в конкурса за творчество, се сдобиват с огромна популярност.

Тогава, през 1965 г., първата награда в първия конкурс печели „Калиакра”, в изпълнение на Мими Николова. Музиката е на младия тогава Ангел Заберски – баща. Отличени са и творбите на Петър Ступел, Атанас Бояджиев, Иван Стайков, Йосиф Цанков – личности, поставили основите на този жанр у нас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50