Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 ден на протест: Шествия у нас и по света, блокади на кръстовища и пътища

С шествие между „Триъгълника на властта“ и Орлов мост, преминава 25-ата вечер на протести в София, с искания за оставки на правителството и на главния прокурор. Хода на проста в столицата можете да проследите ТУК.  

Три ключови кръстовища в столицата остават блокирани. Освен Орлов мост и булевард „Цар Освободител“ при сградата на президентската администрация е затворено и кръстовището при Ректората на Софийския университет. Палатковият лагер пред Ректората се разраства, предават репортерите на БНР

За около час тази вечер беше блокиран главният път Е-79 в района на Кресна от протестиращи срещу правителството и главния прокурор, предаде кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева. Над 4-километрови колони от чакащи автомобили се образуваха в двете посоки – и към Гърция, и към София. 

Преди обяд беше направен опит първият опит за блокада на Е-79 в района на Благоевград, но пътят беше освободен само за 10 минути от полицията, информира БНР-Благоевград

Над две денонощия остава блокиран пътят Стара Загора – Хасково. Протестиращите граждани, които вече повече от 48 часа са спрени от полиция и жандармерия в района на летището на изхода от Стара Загора, ще останат на място, за да отстояват своите прави. Те отново завиха своите искания да бъдат допуснати до автомагистрала „Тракия“ и след обиколка на детелината да се върнат обратно към града, предава БНР-Стара Загора.  

Стотици българи в чужбина също излязоха заедно на протест с посланиетоп "Не сте сами!”. Изпращат го към протестиращите в България. Сънародниците ни се обединиха в общи протестни шествия, за да се обявят за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Гешев, както и заради „корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия“, както гласят мотивите им. Поради часовите разлики, протестните шествия бяха "щафетни" в градовете Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт. Повече за исканията на нашите сънародници вижте в публикацията на Радио България.

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10