Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превратната съдба на ротондата "Св. Георги" в София

4
Снимка: pravoslavieto.com

София предлага неограничени възможности за разходки по следите на историята. Сред най-посещаваните обекти в столицата е църквата ротонда "Св. Георги". Това е най-старата сравнително добре запазена антична сграда в града. Построена е в началото на IV век, по времето на римския император Константин Велики и разцвета на антична Сердика (старото име на София).



Църквата ротонда "Св. Георги" е разположена в сърцето на столичния град и по-точно във вътрешния двор на Президентството, само на метри от останките на античната крепост Сердика.


Представлява цилиндрична куполна постройка, издигаща се на цели 14 метра и широка около 9,50 м. Олтарното й помещение е квадратно, има четири симетрично разположени ниши, а главният й вход е разположен на западната стена.



След признаването на християнството за позволена религия в Римската империя Ротондата се превръща в баптистерий (сграда за покръстване). По времето на император Юстиниан Велики (управлявал 527-565г.) Ротондата е превърната в църква.



Оттогава датират и първите й стенописи. Храмът оцелява и през Османското владичество, когато е превърнат в джамия.



Научете повече за превратната история на един от най-емблематичните столични паметници на културата като прочетете публикацията от колекцията на Радио България Ротондата „Свети Георги” – история и загадки.

Редактор: Венета Николова
Снимка: pravoslavieto.com, svgeorgi-rotonda.com


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30