Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложбата „Посоки“ – пъстър калейдоскоп на съвременния свят

Фотографската етика не бива да бъде прекрачвана в името на кадъра, твърди отличеният за фотоса си „Разходка по залез“ Минко Михайлов

Георги Митев – „Звездна нощ над Пасо Джау“
Снимка: culture-mfa.bg

Ако посоките на делника ви в София преминават покрай известната градинка „Кристал“, то непременно трябва да се отбиете, за да разгледате фотографската изложба, която беше официално открита там в първия ден на септември. Експозицията е наречена „Посоки“ и до 14 септември представя най-добрите кадри от фотографски конкурс на Държавния културен институт към министъра на външните работи в началото на годината. Поводът е 15 години от създаването на Института, с мисията да утвърждава положителния образ на България като съвременна държава с богата древна и съвременна култура, чрез средствата на културната дипломация.

Целта на конкурса, проведен между февруари и май тази година, бе да бъдат селектирани и показани уникални изображения, заснети от любители на фотографията, без ограничения във възрастта и професионалния опит, които пряко или непряко отразяват темите за глобализацията, идентичността, междукултурния диалог и толерантността между различните нации.

Интерес към инициативата проявиха десетки фотографи от България и чужбина. Авторитетното жури на конкурса е гласувало две поощрителни награди – за кадъра на Георги Митев „Звездна нощ над Пасо Джау“ от 2019 г.  и за „Училище – Мали“ на Таня Ангелова, от 2009 г.

Таня Ангелова – „Училище – Мали“
Големият победител сред документалистите е Минко Михайлов и неговата „Разходка по залез“, заснета през 2019 г. Пловдивчанинът се занимава любителски с фотография повече от 20 години и вече е добре познат на любителите на фотографското изкуство у нас. Негова творба неотдавна предизвика голям интерес в социалните мрежи, тъй като представя красив момент на гръмотевична буря в Дубай, а на кадъра е запечатан тъкмо моментът, в който светкавица удря най-високата сграда в света Burj Khalifa (Дубай).

Със своята „Разходка по залез“ отличена от журито в конкурса „Посоки“, Минко Михайлов представя силуетна фотография, на която се вижда мостът Ю Бейн  (U Bein Bridge) в Мианмар (Бирма), който пресича езерото Taungthaman. И до ден днешен дългото 1200 метра съоръжение е  основна връзка на местните хора от двете страни на водоема. Мостът е построен през 1850 година – обяснява Минко Михайлов за мястото, където е заснел красивия залез. Пред Радио България той разказа за своите фото-пътешествия и за шанса да бъде с фотоапарата си в „точното време, на точното място“.

Минко Михайлов – „Разходка по залез“
Аз се опитах просто да уловя момент на преминаващи или устремени хора. Всеки е забързан или вглъбен, тръгнал нанякъде – всеки следвайки своята посока. Снимката е силуетна. Аз много често използвам този похват. Оставям на човешкото въображение да се развихри. Ние не знаем накъде точно отиват тези хора, може да са брат и сестра, може да са майка и син, или пък приятели. Така човек може сам да довърши историята. А мостът, който се вижда на кадъра – колони от тиково дърво, е част от най-дългия дървен мост в света. Това дърво се използва, защото е устойчиво на атмосферните влияния. От него са построили дори кралския дворец в този град. Впечатляващото е, че когато е там, човек веднага получава вдъхновение за снимки, още повече, че ние бяхме по залез слънце и обикновено в залезните кадри има цвят, магия, настроение“.

Задно с група фотографи Минко Михайлов обикаля района и открива „много интересни хора, пейзажи и интересни ситуации“.  По думите на талантливия фотограф, в Югоизточна Азия страстта към фотографията се разпалва и заради местните хора, защото, противно на европейските нрави, азиатците с удоволствие застават пред обектива на непознати. Това е много важно, казва Минко Михайлов, защото ако някой не желае, той в никакъв случай не трябва да бъде сниман. „Това оставя лошо усещане. Когато снимаме в дивата природа също има правила – обектът е винаги по-важен от снимката, която ще направиш. Ако човек ще безпокои някое животно, или ще стъпче защитено растение, по-добре е да не направи никаква снимка там. Това е фотографската етика, тя не трябва да бъде прекрачвана“.

Чуйте разговора с Минко Михайлов в звуковия файл.

Снимки: culture-mfa.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20