Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

56-ти ден на протести – „Велико народно въстание“

Снимка: БГНЕС

В 56-ия ден от гражданското недоволство в пространството между Министерския съвет, Президентството и Парламента в София се провежда национален протест, наречен „Велико народно въстание“. Протестите, продължили на приливи и отливи цял ден, преляха в традиционната вечерна демонстрация. Исканията са за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

„Хората искат нещо, което е базовата ценност на демокрацията – мандатът да се върне при тях и те да решават“, каза в интервю за бТВ лидерът на движение „Да! България“ Христо Иванов.
 
При сблъсъци между полиция и протестиращи през деня десетки потърсиха лекарска помощ. Сред пострадалите имаше и протестиращи, и полицаи. Задържани са над 35 души – футболни фенове с криминални регистрации, които са довели до ескалацията на протеста, съобщиха на брифинг от МВР.

През деня протестиращи блокираха граничните пунктове с Румъния  при Силистра и Дунав мост.

Тази вечер протест под мотото "Тръгвайте си! Веднага!" се провежда и по улиците на черноморския град, съобщава БНР Бургас.

Акции в подкрепа на протестите в България организират и български общности зад граница – в Лондон и Париж, Хага, Брюксел, Кьолн, Ванкувър, Чикаго, Австралия и Нова Зеландия и др.

Още от категорията

Премиерът Борисов поздрави мюсюлманите за Рамазан

Премиерът Бойко Борисов поздрави мюсюлманите по повод Рамазан чрез пост във Facebook. "Поздравявам всички мюсюлмани за настъпващия свещен месец Рамазан. Желая Ви здраве и благополучие. Уверен съм, че в България ще продължим да живеем в мир,..

публикувано на 13.04.21 в 15:41

Българските земеделци искат да се отчитат регионалните различия в селскостопанската политика на ЕС

Земеделските производители да са в центъра на предвидената реформа в селскостопанската политика, като те ще продължат да получават финансова подкрепа, но при равнопоставени условия и облекчени процедури.Това е залегнало в бъдещите планове на Общата..

публикувано на 13.04.21 в 12:58

Надарените деца в неравностойно положение имат шанс за развитие

Преди 14 година Михаела Стойкова , заедно със свой приятел решава да зарадва сирачета от Бургас и така започва една от най-мащабните дарителски акции у нас. Няколко години по-късно Михаела създава  Сдружение „Операция Плюшено Мече“, което от 2017..

публикувано на 13.04.21 в 12:25