Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56-ти ден на протести – „Велико народно въстание“

Снимка: БГНЕС

В 56-ия ден от гражданското недоволство в пространството между Министерския съвет, Президентството и Парламента в София се провежда национален протест, наречен „Велико народно въстание“. Протестите, продължили на приливи и отливи цял ден, преляха в традиционната вечерна демонстрация. Исканията са за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

„Хората искат нещо, което е базовата ценност на демокрацията – мандатът да се върне при тях и те да решават“, каза в интервю за бТВ лидерът на движение „Да! България“ Христо Иванов.
 
При сблъсъци между полиция и протестиращи през деня десетки потърсиха лекарска помощ. Сред пострадалите имаше и протестиращи, и полицаи. Задържани са над 35 души – футболни фенове с криминални регистрации, които са довели до ескалацията на протеста, съобщиха на брифинг от МВР.

През деня протестиращи блокираха граничните пунктове с Румъния  при Силистра и Дунав мост.

Тази вечер протест под мотото "Тръгвайте си! Веднага!" се провежда и по улиците на черноморския град, съобщава БНР Бургас.

Акции в подкрепа на протестите в България организират и български общности зад граница – в Лондон и Париж, Хага, Брюксел, Кьолн, Ванкувър, Чикаго, Австралия и Нова Зеландия и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35