Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

76 години от 9 септември - една спорна дата в българската история

Снимка: архив

Допреди 31 години, 9 септември се отбелязваше в България като национален празник и преломна дата, довела на власт Българската комунистическа партия - БКП. Днес по-старите поколения остават поделени в оценките си за налагането на комунистическия режим в страната ни след 9 септември 1944-та. Докато по-младите остават неориентирани и незаинтересовани от историческата дата. Българската социалистическа партия, като наследничка на БКП продължава да прославя политическия преврат, като акт солидарен с действията на международната антифашистка коалиция от 1944.

Военният преврат от септември 1944 година, осъществен в условията на започнала окупация от Червената армия, е мълчаливо подкрепен от управляващия политически елит, който безпомощно търси изход за България от бушуващата Втора световна война. Правителството на Константин Муравиев е свалено и на власт идва правителство на Отечествения фронт начело с Кимон Георгиев. В 6:30 часа по радиото прозвучават думите на новия министър-председател. В„Златния фонд“ на БНР се съхраняват спомените на д-р Петър Дертлиев от това утро. Тях, както и още детайли за събитията от този период на българската история, прочетете в публикацията 1944 – годината, променила историята на България, от архива на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50