Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

97 години от Септемврийското въстание

Паметник на Септемврийското въстание - Мъглиж
Снимка: svetimesta.com

На 23 септември се навършват 97 години от Септемврийското въстание - продължило осем дни и потушено с особена жестокост през 1923 година.

Това въстание е един връх на кръвопролитната гражданска война в България, в която загиват хиляди българи от двете страни на барикадата“ – казва историкът проф. Георги Марков. В интервю за агенция Фокус преди време той връща лентата на историческите събития: – „Преди всичко то е извършено по заповед на Коминтерна. По това време Сталин иска да докаже на света, че има втора революционна вълна в Европа. В Москва решават да вдигнат две въстания. Едното е на Германската комунистическа партия в Хамбург, а другото е в България.

Забележете Димитър Благоев (създател на организираното социалистическо движение в България- бел. ред.) е бил против въстанието, осъжда го и казва, че то е обречено. Армията си изпълнява дълга и смазва въстанието. Има жестокости от двете страни. В Северозападна България са разстрелвани и заложници. Освен армиите са действали и така наречените шпицкоманди по германски образец от запасни офицери и подофицери, които са помагали на армията да смаже въстанието. Загиват 5-6 хиляди българи. Не ги деля на „комунисти“ и на „фашисти“.“

Прочетете за събитията от септември 1923-та в публикацията от архива на Радио България: Септемврийското въстание – трагична страница в българската история.

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Bulgarian bag – българският уред за качествена тренировка

Bulgarian bag – така се нарича един уникален спортен уред, който става все по-популярен по света ,както във фитнеса, така и в редица други спортове. Специфичната му форма се ражда по аналогия с агнето, което българските борци мятали на гръб като..

публикувано на 24.10.20 в 05:20

Св. Злата Мъгленска - олицетворение на силата и красотата на българката

Днес православните християни в България почитат Св. Злата Мъгленска . Житието й посочва, че тя е живяла по време на османското владичество, през ХVІІІ век, в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия (днес на територията на..

публикувано на 18.10.20 в 06:10

Есента е прекрасна за търсачите на скални феномени в България

Приятният октомври с гальовните си слънчеви лъчи ни приканва да се насладим на планината и срещите с природата. Листата, изписани с пъстри багри, се сипят от дърветата и пред погледа ни се разкриват фантастични скални форми, наподобяващи хора и животни...

публикувано на 17.10.20 в 05:00