Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

Снимка: архив

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан. 

София означава Мъдрост, тоест Премъдростта Божия, на която е кръстена светата мъченица. Затова и нейните дъщери носят имената на основните плодове на Духа – вярата, надеждата и любовта.

17 септември е избран за празник на град София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Съгласно общинската наредба за символиката и отличията, приета през 2007 г., в Деня на София се провежда тържествена сесия на градския парламент, а на нея се връчват отличия на обществени дейци с принос за духовността и културата в столичния град.

Всяка година на 17 септември в близост до базиликата „Света София“ се провежда тържествена церемония, отслужва се и празнична литургия.

Интересно е да се отбележи, че често се допуска грешка, когато се смята, че храмовете с името „Света София” (например, тези в българската столица и в Истанбул), които са издигнати за прослава на Божия Син, са именувани не на Него, а на светицата София. А, всъщност, Премъдростта Божия е едно от прозвищата на Иисус Христос. По думите на столичния заместник-кмет доц. д-р Тодор Чобанов, който е и университетски преподавател, Христос е Логосът, Словото Божие, въплътено в човешка плът. И Христос - Мъдрост, е името на столичния град. Затова и най-старият православен храм в днешната българска столица – „Света София“, е възприел за свой храмов празник  датата 25 март – Благовещение.

Повече за историята на града, носещ името София, както и за някои от най-големите му забележителности, вижте ТУК.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: архив, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10