Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лихвите по новите облигации показват доверие в България

Снимка: архив

България пласира двете нови емисии облигации в подходящ момент, защото други държави избързаха и задлъжняха при по-неизгодни условия. 0,4% е лихвата по 10-годишните книжа, а при 30-годишните облигации лихвата е около 1,4%, което е под инфлацията. Това означава, че имаме отрицателна лихва за 30-годишен дълг, което показва, че има много голямо доверие в България, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество".
Още след тиражирането на заема финансовият министър каза пред БНР, че постигнатата доходност е сравнима с доходността на държави с по-висок кредитен рейтинг от България, включително и за държави от еврозоната.

Още от категорията

България ще има две газови борси

Едва проходила държавната газова борса „Газов Хъб Балкан“ в България се сдоби с конкурент , предаде 3e-news.net. Това става ясно от решения на Комисията за енергийно и водно регулиране, взети на закрито заседание. Едното от решенията се отнася до..

публикувано на 01.04.21 в 13:55

Представят Зелен център за иновации

Българската фондова борса /БФБ/ и Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ ще представят днес Зелен център за иновации /Green Finance & Energy Centre – think tank за устойчиви финанси и енергетика/ , съобщиха от БФБ. Ще бъдат обяснени..

публикувано на 31.03.21 в 06:00

България отново е в локдаун – как го понася бизнесът?

От  22 март България е в трети локдаун от началото на пандемията. Табелката „Затворено“ отново е на вратите на стотици фирми. Как това ще се отрази на българския бизнес? Според Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ)..

публикувано на 22.03.21 в 13:41