Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С България в сърцето и българите в чужбина честват Независимостта

Снимка: БГНЕС

Датата 22 септември 1908г. е записана със златни букви в новата ни история. Това е Денят на независимостта на България, обявена тържествено в църквата „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново. Този ден не е възпят в песни, не се разказват легенди за неговите герои. Но фактът, че България става независима и е призната за равноправна на другите държави в Европа, сплотява българите, дава им сили да гледат към бъдещето със самочувствие.

Днес, навсякъде по света където има дори и малко на брой българи, не само всички наши празници, а дори самото споменаването на името България поражда патриотични чувства. Темата за миграцията продължава да е болезнена за страната ни. Много наши сънародници избират да живеят и работят в чужбина, привлечени от възможността за по-високи доходи и по-спокоен живот. Тъжното е, че от България си тръгват предимно млади хора. За радост обаче, повечето от тях не прекъсват връзките си с родината. Доказателство за това са българските неделни училища по света, чийто брой нараства постоянно и вече достига 335. В последните години значително нараства и броят на организациите и клубовете на нашите сънародници зад граница.

„Чувстваме се европейски граждани, но когато стане въпрос за България, у всеки от нас се поражда силна емоция и привързаност към родината“ – сподели неотдавна в интервю за Радио България Мими Ничева, директор на едно от неделните училища в Атина.

А най-старото, просъществувало над 70 години държавно училище за българи зад граница, се намира в чешката столица и се нарича „Д-р Петър Берон“. Училището е с паралелки от I до XII клас и се посещава от много българчета. Повод е за гордост сред българската общност там, а мотото му е „Българско огнище в сърцето на Европа“. Учениците от училище „Д-р Петър Берон“ отбелязват всички български празници. Настоящият 22 септември обаче ще бъде неприсъствен ден, заради масовото затваряне на училищата в Чехия, като мярка срещу разпространението на коронавируса.

„Като училищна институция ние поддържаме патриотичното чувство сред българите, но не мога да говоря за останалите сънародници, които са извън институцията“ – казва Мария Носикова, директор на българското училище в Прага. Тя дава и примери на недотам патриотични изяви на българи:

„Понякога забелязвам българи в чужбина, които много помпозно размахват българското знаме, но когато стане дума за реална работа, в полза на училището, тогава тях ги няма. А могат да са много полезни, било с труд или с някаква морална подкрепа за учениците. Но хората са различни, не можем да говорим общо за всички българи.

Мария Носикова

Ние, като институция поддържаме сътрудничество с Българския културен институт тук, с Българското посолство и имаме пълен синхрон и подкрепа. Много често наши ученици, въпреки че завършват в Прага средното си образование, предпочитат да учат в българските университети. Това доказва, че връзката с България е много силна. Трябва да ви уверя, че тази връзка тук, в чуждата държава, се откроява много повече, отколкото в страната ни. Носталгията я виждаме, особено при децата, когато наближат ваканциите, те чакат с нетърпение да се приберат в България. Копнеят за приятелите, близките. Това е много трогателно за нас – учителите в чужбина“.

Снимки: Facebook /Българско училище - Прага, Българско неделно училище Св. св. Кирил и Методий - Атина, БГНЕС

Още от категорията

Връчват наградите на БАИТ

На 24 февруари под патронажа на президента Румен Радев ще се състои церемония по обявяване на победителите от 10-ото издание на конкурса за наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2020 г., съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 24.02.21 в 07:05

Как можем да се ваксинираме в България?

Здравноосигурените лица в България могат да се свържат с  личния си лекар , който е задължен да им осигури ваксина и да им даде ден и час, в който трябва да се явят. Здравнонеосигурените лица не могат да запазят дата и час през личния си лекар. Те обаче..

публикувано на 23.02.21 в 09:16

14% положителни проби за Covid-19 за денонощието

За изминалото денонощие в България са регистрирани 1925 нови случая на коронавирус, показват данните на Единния информационен портал. Това е най-големият брой новозаразени у нас от началото на годината. Положителни са 14% от направените 13 695 теста...

публикувано на 23.02.21 в 08:38