Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволно влизаме в казарма за 6 месеца

| обновено на 25.09.20 в 13:37
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри на първо четене доброволната военна служба за срок до 6 месеца. Доброволците, на възраст между 18 и 40 години, ще преминават два модула на обучение - начална военна подготовка и специална подготовка, информира БТА. Целта е да се окомплектоват военните части с резервисти.

По време на изпълнението на договора за срочна служба доброволците ще имат статут на военни и ще получават заплата от Министерството на отбраната. Предвижда се и възможност за начално военно обучение на учениците за защита на Отечеството, каза ген. Константин Попов, председател на парламентарната Комисия по отбрана. 

Целта на промените, предложени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, е да се преодолее некомплекта в армията, допълва репортерът на БНР Виолета Ашикова. Към момента свободните места за военни са над шест хиляди.

Задължителната наборна служба в България отпадна напълно от 1 януари 2008 г., когато Парламентът прие промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и от тази дата армията стана изцяло професионална. От тогава започнаха и полемиките за състоянието на Българската армия и проблема със системния недостиг на военни кадри.

“Ако не въведем наборната служба в близките няколко години, обстоятелствата ще ни принудят да го направим най-вече заради демографския фактор”, заяви за БНР Борис Вангелов, зам.-председател на Комисията по отбрана в НС. Според депутата с унищожаването на наборната служба след демократичните промени се пресича източникът на кадри за резерва и за запаса. „В един момент въоръжените сили по чисто биологичен път ще се обезкръвят откъм лица, водени на военен отчет, и затова попълването на военно-временните формирования наложи тези промени“, изтъкна Вангелов. Той допусна възможността законопроектът да не бъде гласуван на второ четене, тъй като парламентът е към края на своя мандат.

„Всички държави, в които задължителната наборна служба е отменена и съществува само професионална армия, имат проблеми с окомплектоването на личния си състав“, твърдеше и преди две години военният министър Красимир Каракачанов в интервю за Радио България. Интервюто можете да си припомните – ТУК

Още от категорията

Казусът със Закона за радиото и телевизията - с реакции и в парламента

Народните представители от БСП, както и независимите депутати, напуснали групата на БСП, поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов във връзка с предложените за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията , предаде..

обновено на 22.10.20 в 17:40

Германия въвежда ограничителни мерки за пътници от още три български области

От 24 октомври Германия въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три области на България - София-град, Разград и Сливен. От днес и трите са добавени в „Списъка на рисковите области“ на института „Робърт Кох“, в който вече присъстват Благоевград и..

публикувано на 22.10.20 в 15:05

Не достигат медиците на първа линия

Сериозният недостиг на медици на първа линия е най-големият проблем, пред който е изправена здравната система в България, информира здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. “ Всички са изморени, голяма част са..

публикувано на 22.10.20 в 11:59